Iva Dimic premierju Cerarju: Ali ste v tem času naredili dovolj za družine?

DELI:
27.01.2017, NSi
Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Podpredsednica NSi Iva Dimic je v sklopu redne januarske seje državnega zbora zastavila premierju Miru Cerarju vprašanje na temo družinske in demografske problematike v Republiki Sloveniji.

“V zadnjem letu vi in vaši ministri veliko govorite o izboljšanju gospodarskih razmer v državi. Posledično sproščate številne varčevalne ukrepe in hkrati višate proračunske odhodke na številnih področjih. Naj omenim le dokapitalizacijo SDH in DUTB v višini 250 milijonov evrov, povišanje mase plač v javnem sektorju, ponovno uvedbo 2. januarja kot dela prostega dne in povišanje najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo brez dokupa,” je Iva Dimic dejala premierju Cerarju.

“Spoštovani gospod predsednik vlade, demografska slika Slovenije je izjemno slaba, ena najslabših v EU. Na to nas s svojimi ocenami opozarja tudi vladni Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Za normalno delovanje države oziroma vseh njenih podsistemov bi v naslednjih letih potrebovali okoli 30.000 rojstev, trenutno pa ne dosegamo niti števila 20.000, trend pa je padajoč. Vlado vodite že več kot dve leti. Sprašujem vas, ali ocenjujete, da ste v tem času naredili dovolj za družine? Katere ukrepe ste in boste sprejeli kot odziv na podatke Umarja?” je predsednika vlade vprašala podpredsednica NSi Iva Dimic.