Iva Dimic: Predlog zakona o varstvu pred diskriminacijo je diskriminatoren

DELI:
21.04.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Iva Dimic, poslanka, NSi, foto: Anze PetkovsekDržavni zbor RS je v sklopu redne aprilske seje obravnaval predlog zakona o varstvu pred diskriminacijo, po katerem bo zagovornik načela enakosti samostojen organ. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je dejala, da je temeljni namen predloga zagotoviti ustrezno organizacijsko samostojnost zagovornika oz. zagovornice načela enakosti.

“V Novi Sloveniji nasprotujemo načinu uvajanja nove institucije varuha pred diskriminacijo. Nov urad bo pomenil nov strošek za državni proračun. Predlagatelj predvideva 200 tisoč evrov na leto za delovanje te institucije, kar je veliko denarja. Koliko bi lahko za to vsoto podelili državnih štipendij študentom, ki jih niso in jih ne bodo dobili?” se je ob predstavitvi stališča PS NSi vprašala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Problematično je dejstvo, kot smo izpostavili že na seji matičnega odbora, da bo prihranjen strošek od združitve dveh javnih skladov, jamstvenega, preživninskega in invalidskega ter za razvoj kadrov in štipendij porabljen za ta nov organ varuha pred diskriminacijo. V začetku leta 2015 je parlamentarna skupščina Sveta Evrope sprejela Resolucijo o diskriminaciji kristjanov v Evropi, kjer posebej naglaša težavo, da so kristjani diskriminirani na delovnem mestu in v javnosti zaradi svojih prepričanj,” je poudarila Iva Dimic.

“Zakon vsebuje elemente, ki bodo sedanji levi vladi pomagali utišati in disciplinirati tiste, ki se z njeno ideologijo ne strinjamo. In to smo predvsem Kristijani. To je dokaz, da je koalicija pri urejanju tega področja dvolična, tudi zato, ker ste koalicijski poslanci na seji matičnega odbora mirno zavrnili vse naše amandmaje k zakonu, ki so šli v smer izboljšanja in normalizacije rešitev,” je poudarila podpredsednica NSi.

PS NSi je obenem tudi vložila amandma k predlogu zakona. Kot je dejala podpredsednica NSi, je koalicija zavrnila možnost, da bi bil sedež urada v Mariboru. “Ali ni to diskriminacija drugega največjega mesta v Sloveniji? Prav tako smo predlagali, da se ne dovoli izjem glede diskriminacije na podlagi spola, spolne usmerjenosti, vero in druge osebne okoliščine. Žal tudi ta predlog ni bil sprejemljiv za vas in ste pustili ohlapno presojo, ko bo lahko vsakdo prosto presojal, kaj je in kaj ni diskriminacija. Predlagali smo tudi znižanje enormno visokih kazni. Pa ste tudi to zavrnili. Ponovno pa smo sedaj za Državni zbor vložili amandma, ki črta okoliščini, spolna identiteta ter spolni izraz, saj predlagatelj ni niti obrazložil kaj ta dva pojma pomenita,” je še izpostavila Iva Dimic in dodala, da PS NSi omenjenega predloga zakona ne more podpreti.