Iva Dimic: Poročilo varuhinje poudarja žalostno resnico o katastrofalnem stanju v naši državi

DELI:
24.10.2017, NSi

Redno letno poročilo Varuha človekovih pravic je že nekaj let ogledalo stanja v državi, ki izpostavlja bolj ali manj enake poudarke: dolgotrajni sodni postopki, zaostanki pri reševanju pritožb zoper prvostopenjske odločbe praktično na vseh področjih, socialna varnost ter brezposelnost, krivice v zdravstvu in številni drugi.

Posledice revščine v Sloveniji so široke

Tudi letos poročilo varuha poudarja žalostno resnico, poimenuje jo kar katastrofalna. »V naši družbi se povečuje revščina, družbene razlike se le še poglabljajo,« je v stališču Nove Slovenije poudarila Iva Dimic in dodala: »Posledice revščine, na katere nenehno opozarjamo v Novi Sloveniji, so široke. Slabo materialno stanje vpliva na samo podobo teh ljudi, njihove družinske odnose, predvsem pa krši pravico do dostojanstva tem ljudem.«

Načelo pravne države je grobo kršeno

Že od leta 2012 varuhinja opozarja na neučinkovito reševanje pritožb zoper prvostopenjske odločbe o pravicah iz javnih sredstev. Ministrstvo priporočil ne uresničuje, iz poročila pa ni čutiti, da bi se stanje na tem področju kaj izboljšalo. »Nekateri postopki v reševanju imajo letnico 2013 in 2014 – kje je tu pravna varnost? Z varuhom se strinjamo, da je načelo pravne države prepogosto grobo kršeno in to je nesprejemljivo. Še naprej pa bomo v Novi Sloveniji – krščanskih demokratih glasno opozarjali na te krivice,« je bila jasna poslanka NSi.

Poročilo redno izpušča verne ljudi

Iva Dimic je izpostavila, da v stranki že nekaj let opozarjamo, da redno letno poročilo izpušča, namenoma ali ne namenoma pomemben del prebivalcev naše države – kristjane, verne ljudi. »Prvič po dolgem času smo v poročilu lahko prebrali obsodbo nesprejemljivega vandalizma v koprski stolnici. Na drugi strani pa varuh človekovih pravic v tokratnem poročilu tudi napada katoliške vernike, lahko rečemo, da dejansko ne razume koncepta pozitivne ločenosti cerkve in države. Zaskrbljeni smo, zaradi tona razprave, ki se je v zvezi z blagoslovom prostorov podružnične Osnovne šole Polica odvijala v sferi splošne javnosti in v sferi državne,« je prepričana podpredsednica NSi.

Tudi s tem se potrjuje, da varuh svojih nalog ne opravlja v skladu s pričakovanji. Pogosto se ne oglasi, ko je to nujno potrebno oziroma ponekod zagovarja stališča, ki so v nasprotju z interesi večine državljanov. »Prav tako izpostavljamo žalitve in javno spodbujanje sovraštva do kristjanov v izjavah Svetlane Makarovič,« je še poudarila Iva Dimic.

Varuhinja je opozorila tudi na področje zdravstvenega varstva, navaja namreč, da bi bilo potrebno izboljšati delo Zavoda za zdravstveno zavarovanje pri odločanju o pravicah. Na to je NSi v preteklosti že velikokrat opozarjala.