Iva Dimic opozorila na ukinjanje izpostav geodetske in finančne uprave

DELI:
29.02.2016, NSi

big_IvaDImic_zaGovornicoDZIva Dimic je v svojem poslanskem vprašanju opozorila na problem tihe reorganizacije organov javne uprave. Kot primer je navedla Geodetsko upravo RS in Finančno upravo RS, ki svoje urade iz podeželja selita v mestna središča in se tako oddaljujeta od uporabnikov, za katere je dostopnost do storitev javne uprave zelo pomembna.

»Centralizacija delovanja državnih organov, kakršna se izvaja v zadnjih dveh letih, predvsem pa način na kakršen se izvaja, kaže tudi na to, da resorno ministrstvo ne izvaja sprejete strategije razvoja javne uprave za obdobje 2015 – 2020 in se dejansko od uporabnikov vedno bolj oddaljuje. S tem se siromaši obrobnejše regije, ki imajo zaradi starostne strukture prebivalstva in njihove slabše računalniške pismenosti ter slabih povezav z javnim prevozom vedno težje življenjske pogoje,« je pojasnila poslanka NSi in ministra za javno upravo vprašala:

»Spoštovani gospod minister, sprašujem vas, ali ste podali soglasje k že izvedenima reorganizacijama Geodetske uprave Republike Slovenije in Finančne uprave Republike Slovenije, kolikor se nanaša na delovanje teh organov na lokalni ravni? In še, na kakšen način boste zagotovili izvajanje strategije razvoja javne uprave, to je odzivno uspešno in učinkovito delovanje javne uprave, ki je usmerjena k uporabnikom?

Celotno vprašanje in odgovor ministra si lahko preberete TUKAJ.

Iva Dimic v drugem poslanskem vprašanju: Koliko koncesij za domove za ostarele namerava ministrstvo še podeliti?

Podpredsednica NSi Iva Dimic je v svojem drugem poslanskem vprašanju ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vprašala, kakšni so načrti pri podeljevanju koncesij za domove za ostarele, saj na terenu prihaja do informacij, da naj bi se koncesije nekaterim domovom podaljševale tudi za nadaljnjih 40, spet drugim za 10 let vnaprej, nekaterim pa sploh ne.

»Ker zaradi vseh teh informacij ljudi, ki imajo nastanjene svoje svojce ali pa starše v takih domovih, upravičeno skrbi bi prosila za odgovore,« je dejala Iva Dimic, ki je to vprašanje na ministrico naslovila že preteklo redno sejo, a takrat zaradi odsotnosti ministrice odgovora ni bila deležna.

Celoten odgovor ministrice in zahtevo za dodatno pojasnitev odgovora si lahko preberete TUKAJ.