Iva Dimic ob zakonu o partnerski zvezi: Rokohitrski predlogi najbolj škodijo ravno osebam z istospolnimi nagnjenji

DELI:
06.04.2016, NSi

Poslanci_NSiIva Dimic je ob razpravi v zvezi z zakonom o partnerski zvezi, ki ga je v parlamentarni postopek vložil Jani Möderndorfer dejala, da je bil predlog vložen neposredno po izvedenem referendumu in da iz tega verjetno izhajajo napadalne besede predlagatelja, ki jih je zapisal v obrazložitvah zakona.

»Po našem mnenju gre za sovražni in izključevalen govor, ko omenja, da je potrebno preprečiti zakonodajno iniciativo koaliciji Za otroke gre in preprečiti vmešavanje države Vatikan v slovensko zakonodajo. V Novi Sloveniji smo pričakovali, da se bodo vsi zainteresirani na področju civilne družbe po zadnjem referendumu končno srečali v konstruktivnem dialogu in poiskali konstruktivne rešitve, s katerimi bodo dosegli najmanjši skupni imenovalec. Žal do tega ne pride in ni prišlo. Tudi poslanec Möderndorfer ni utemeljil svojega predloga na takšnem dialogu,« je dejala Dimiceva in dodala:

»Zakon je zelo ohlapen, nedorečen in v veliko področjih se nanaša na ZZZDR, kar odpira veliko možnosti različnih interpretacij. V Novi Sloveniji smo zelo kritični do vloge ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki pod vodstvom Socialnih demokratov ni opravilo in ne opravlja svoje naloge. Ravno ministrstvo bi moralo ustvariti, odpreti prostor za dialog znotraj vseh predstavnikov civilne družbe in na takšnih skupnih dogovorih utemeljiti in predlagati zakon. Tega pa, žal, ni storilo.«

Kot je v zaključku svoje razprave pojasnila podpredsednica NSi, takšni rokohitrski manevri, prej s strani Združene levice, zdaj pa s strani poslanca Möderndorferja, ne prinesejo nič dobrega nobenemu, predvsem pa ne osebam z istospolno usmerjenostjo. »Velik del njih namreč nima nikogar, ki bi bil njihov glas v javnosti,« je še pojasnila.