Iva Dimic o davčnih oazah: Država ima orodje za odvzem premoženja nezakonitega izvora

DELI:
07.04.2016, NSi
Fotografija: Državni zbor

Fotografija: Državni zbor

Na skupni seji Odbora za finance in monetarno politiko ter Odbora za pravosodje je danes potekala razprava glede problematike davčnih oaz po razkritju t. i. Panamskih dokumentov. S strani vlade je bilo slišati predvsem argumente, kako je država pri tem sama nemočna, a poslanka Iva Dimic je v razpravi poudarila, da Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki je bil uveljavljen leta 2011, že omogoča vodenje postopkov finančnih preiskav.

»Žal sta bila do konca leta 2014 odrejena le dva začasna odvzema premoženja, uspešno pa je bila končana le ena pravda za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Vsi vemo, kaj to pomeni – pridobljeno je bilo protipravno, z goljufijo in velikokrat tudi z nezakonitim izkoriščanjem poceni delovne sile,« je dejala in dodala:

»O tem se pogovarjamo že vrsto let, a naredili nismo pravzaprav skoraj nič. Sprejetje Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in Zakona o davčnem postopku samo po sebi ne pomeni nič, če ju ne izvajamo. V tem času so se izoblikovale mnoge elitne družbene skupine, ki s svojim gospodarskim in političnim vplivom dirigirajo finančnemu trgu. Tudi Banka Slovenije, ki razpolaga s podatki, potrebnimi za razkritje slovenskega premoženja v davčnih oazah, je na tem področju pasivna in ne odigra svoje vloge, prav tako, kot je ni odigrala ob nastajanju bančne luknje«.

Kot je v zaključku dejala poslanka NSi bi morala Slovenija za zgled imeti islandskega premierja vlade, ki je zaradi panamskih dokumentov že podal svoj odstop. Država mora izvajati zakon v celoti in odgovoriti na vprašanja, kje je slovenski denar, koliko ga je in kdaj bo vrnjen v državni proračun.