Iva Dimic ministru Židanu: Če se novi sistem ugotavljanja katastrskega dohodka uveljavi, bomo priča zlomu slovenskega kmetijstva

DELI:
18.04.2016, NSi

dimic_4Podpredsednica NSi Iva Dimic je na redni aprilski seji državnega zbora zastavila ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu vprašanje v zvezi z zgrešeno politiko obdavčenja kmetijstva. “Vodite resor, ki je že v drugem poizkusu pomembno vpet v pripravo novega izračuna katastrskega dohodka. Med tem se je ta preoblikoval v sistem bonitete zemljišč, ki se, kot kažejo opažanja na terenu, sploh pravilno ne odraža pridelovalne sposobnosti posameznih zemljišč. Kaže, da je sedaj še druga delovna skupina, v kateri je sodelovalo tudi vaše ministrstvo, po treh letih pripravila takšen način obračunavanja katastrskega dohodka, ki je skregan z vsako zdravo pametjo,” je dejala poslanka Iva Dimic.

“Za pripravo Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka (ZUKD-2) se je porabilo celih šest let in sedaj vsi prizadeti ugotavljajo, da njihovi predlogi večinoma niso bili upoštevani. Ob tem, da so kmete v začetku letošnjega leta udarile davčne blagajne, se sprašujemo, kaj bo naslednji napad na slovenskega kmeta?” je dejala podpredsednica NSi.

“Nakakšen način nameravate prevzeti svojo odgovornost za tak fiasko in kaj boste kot resorni minister storili, da boste končno pričeli delati v dobro slovenskega kmeta? Če se novi sistem ugotavljanja katastrskega dohodka uveljavi, bomo namreč priča popolnemu zlomu slovenskega kmetijstva,” je še poudarila podpredsednica NSi Iva Dimic.

Celoten odgovor ministra za kmetijstvo si lahko preberete TUKAJ.