Iva Dimic: Ministrstvo za kmetijstvo bi lahko kmete bolje pripravilo na ukinitev mlečnih kvot

DELI:
25.05.2016, NSi
big_Odbor_DZ2014

Fotografija: Državni zbor

Poslanke in poslanci so danes na parlamentarnem odboru za kmetijstvo razpravljali o posledicah ukinitve mlečnih kvot za Slovenijo. Kot je dejala Iva Dimic, je zlasti ministrstvo odgovorno za slabo stanje, saj mlekarjev ni pripravila na novo situacijo.

»Ukinitev mlečnih kvot ni od včeraj. Že od leta 2007 smo vedeli, kdaj in kako bo do tega prišlo. Ministrstvo je odgovorno, saj je imelo dovolj časa, da bi pripravilo sektor mleka na bolj mili, lažji prehod. Tu je priložnost, da se sektor mleko preusmeri v prirejo govejega mesa. Slovensko kmetijstvo je že od osamosvojitve usmerjeno v rejo goveda. Že zdaj imamo visoko stopnjo samooskrbe z govedino, čeprav, žal, nimamo svežih podatkov o tem,« je dejala Dimiceva.

Potrebna je preusmeritev v posebne blagovne znamke

»V Novi Sloveniji pozivamo strokovnjake, da izkoristijo priložnost za usmeritev v razvoj posebne blagovne znamke slovenske govedine, ki je kvalitetna in ima tradicijo. Poglejmo samo nekatere države, kot je Japonska, po kakšnih cenah prodajajo svojo tradicionalno goveje meso. Slovenski kmet pa za prvovrstno meso dobi nekaj čez tri evre. Ali ni to sramota?«, je zbrane vprašala podpredsednica NSi.

Poslanka NSi je bila kritična tudi do ministra: »Ponovno moram izpostaviti odsotnost ministra na tej seji. Menda naj bi bila v Sloveniji ponovno na obisku kitajska delegacija. Zaradi tega javno sprašujem, koliko mleka in mlečnih izdelkov je Slovenija izvozila na kitajsko v letu 2015? Kmetje obupujejo zaradi trenutne krize. Pred nekaj leti so investirali v nove hleve, povečanje črede, nove stroje, danes pa ob polovični ceni mleka in še ukinitvi plačil za krave dojilje nemo gledajo, ko se vse njihovo premoženje prodaja na dražbah zaradi izvržb,« je dejala.

V zaključku razprave se je tudi vprašala, kako je mogoče, da nimamo kmetij razvrščenih po tipih in področjih. »Kako bo Slovenija strateško razvijala kmetijstvo in kmetijsko politiko, če ne vemo, kateri tip kmetij je uspešen, kateri ne, v katerih sektorjih so težave? Očitno je, da odgovorni na ministrstvu ne vedo, kaj delajo in kaj bi bilo treba delati. Možnih rešitev je kar nekaj: krepitev sheme šolskega mleka in tudi za druge javne institucije, preusmeritev v prirejo govejega mesa s ponovno uvedbo krav dojilj,« je še dejala Iva Dimic.