Iva Dimic: Ministrica za delo spet proti obrtnikom in podjetnikom

DELI:
13.01.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Iva Dimic, poslanka, NSi, foto: Anze PetkovsekOdbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na redni seji obravnaval novelo Zakona o poračunavanju finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Ena glavnih sprememb, ki jo je Vlada RS želela uveljaviti, je znižanje obveznosti države do Sklada obrtnikov in podjetnikov. “Ker Obrtniki in podjetniki določeno obdobje v ne tako oddaljeni zgodovini sploh niso imeli možnosti zavarovanja za pokojnino, je sklad pomenil zanje pomembno solidarnostno obliko zbiranja sredstev za pokojnine. Ker država za določeno obdobje ni omogočila zavarovanja, se krivice na nek način popravljajo preko transferov iz državnega proračuna. Iva Dimic je v razpravi opozorila: “Aktualna ministrica s svojo ekipo želi to ukiniti. Zakaj? So obrtniki in podjetniki spet nezaželeni v naši državi? Preveč predlogov, uperjenih proti njim je pretlagala ta vlada v zadnjem času, da bi to bilo naključje,” je na odboru poudarila podpredsednica NSi Iva Dimic.

Poslanska skupina Nove Slovenije je k noveli vložila tudi amandmaje, ki jih je predlagal Sklad obrtnikov in podjetnikov, žal pa vladajoča koalicija ni prisluhnila argumentom in je s preglasovanjem vse zavrnila.