Iva Dimic: Lokalna pridelava hrane je za slovensko podeželje izjemnega pomena

DELI:
29.06.2017, NSi
Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

“Za razvoj slovenskega podeželja in ohranitev delovnih mest je lokalna pridelava hrane zelo pomembna in jo je potrebno še bolj spodbujati,” je na odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v zvezi z večjo porabo lokalno pridelane hrane v javnih zavodih danes dejala Iva Dimic.

»V NSi se strinjamo, da bi morala kvalitetna, lokalno pridelana hrana najti pot do slovenskih vrtcev, šol, domov za ostarele in drugih javnih ustanov. Zato tudi zelo podpiramo lokalne proizvajalce in jim želimo pridelavo karseda olajšati. V tej smeri je bilo v preteklih desetletjih narejenih kar nekaj pozitivnih korakov,« je dejala poslanka NSi, a hkrati dodala, da je ministrstvo  za kmetijstvo s številnimi potezami lokalno pridelavo hrane tudi zavrla. »Ne morem mimo dejstva, da so se pogoji pridelave in poslovanja za kmete in manjše pridelovalce pod vlado Mira Cerarja močno zaostrili. Pod vodstvom ministra Dejana Židana je ministrstvo za kmetijstvo sprejelo tudi mnoge predpise, ki otežujejo delo pridelovalcev in jim kljub prošnjam ne želi prisluhniti, kot je bilo to npr. v primeru dopolnilnih dejavnosti ali davčnih blagajn,« pa je svoje stališče še pojasnila Iva Dimic.

Rešitev je v poenostavitvi postopkov in spremembi pravil javnega naročanja

Poslanka NSi rešitev trenutne situacije vidi v poenostavitvi birokratskih postopkov in izpolnjevanja različnih evidenc, ukinitvi dopolnilnih dejavnosti za določene proizvode ter ukinitvi davčnih blagajn. “S trenutno zakonodajo siromašimo slovensko podeželje, saj imajo ljudje vedno manjši motiv in željo, da bi delali na kmetijah, posledično pa imajo največ od tega velika korporativna podjetja, ki imajo povsem svojo politiko poslovanja. Rešitev vidim tudi v spremembi zakonodaje, ki določa pravila javnega naročanja,” je še dejala podpredsednica NSi.