Iva Dimic: Koalicija želi les le prodajati, ne pa predelovati

DELI:
26.05.2016, NSi

Les_hlodi“V NSi smo ustanovitvi državnega podjetja, kot ga je izpeljala koalicija, nasprotovali in stališča do danes nismo spremenili. Državno podjetje pomeni delitev Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov na kmetijski in gozdarski del,” je na seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Glede na skope odgovore ministra Dejana Židana na moje nedavno poslansko vprašanje pa me zanima nekaj podatkov glede prenosa delavcev s sklada na Slovenske gozdove: ali so delavci, ki bodo prestavljeni s sklada na državno podjetje že prejeli odločbe glede tega? Koliko od teh 38 delavcev je invalidov in s kakšno stopnjo invalidnosti? Zanima me tudi, kako je z lokacijo dela ljudi iz vse Slovenije, na primer iz Slovenj Gradca, se bodo morali voziti na delo v Kočevje? Kako naj bi to izgledalo v praksi?” je na odboru dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Gozdovi so slovensko nacionalno bogastvo. Krščanski demokrati smo glede na videno izjemno zaskrbljeni nad njihovo usodo po zagonu podjetja. Novi direktor, g. Marenče, v plačanem intervjuju ravno danes v enem od slovenskih dnevnikov največji poudarek daje prodaji lesa. Večji prodaji lesa. Kam pa bo potem šlo tistih 20 milijonov evrov za zagon lesnopredelovalne industrije? Sklepamo lahko le, da si bodo ta denar razdelile ter koalicijske stranke: SMC, SD in DeSUS,” izpostavila Iva Dimic.

Dodala je še: “Moram izpostaviti primer agonije enega zadnjih lesnopredelovalnih obratov pri nas, Bresta Cerknica, ki je na robu obstoja, pri Slovenskih gozdovih pa nič za vzpostavitev gozdno-lesne verige in za zagon lesnopredelovalne industrije. Očitno je ostalo samo pri besedah. Na to smo krščanski demokrati vseskozi opozarjali.”

Glede na javne objave je po besedah Ive Dimic danes tudi jasno, da pri razpisih za izvedbo del v državnih gozdovih manjši izvajalci, kmetje, ki jih je največ na Koroškem, ne bodo imeli možnosti priti zraven. “Direktor namreč izpostavlja, da bo glavno merilo najnižja ponujena cena. Gospodje, iz koga se delate norca?” je bila še kritična Iva Dimic.