Iva Dimic: Delavci migranti so ponižani in brez dostojanstva

DELI:
22.03.2016, NSi

Iva Dimic_sejaOdbora_nov_2013Na skupni seji dveh parlamentarnih odborov so poslanci danes obravnavali problem izkoriščanja delavcev v Loški dolini. Kot je dejala Iva Dimic, je veriženje podjetij, ki je osnova za izkoriščanje delavcev že stara praksa, ki jo je NSi želela izkoreniniti s predlogom, da se tistim, ki verižijo podjetja in izkoriščajo delavce, prepove odpirati nova podjetja za pet let. »Koalicija je to iz neznanih razlogov zavrnila in uzakonila enoletno prepoved,« je bila kritična podpredsednica NSi.

»Sprašujem se, kdo nadzira vso sprejeto zakonodajo, ki so jo kolegi iz koalicije in vlade našteli? Veriženje podjetij, plačilna nedisciplina, izkoriščevalsko ravnanje s tujimi delavci. To imajo pokazati socialisti po osmih letih vladanja! Ali imamo evidence, koliko in katera podjetja zaposlujejo delavce preko agencij?,« je zbrane na seji vprašala Iva Dimic in dodala: »Kako je mogoče, da milijonske posle v Sloveniji dobivajo inženirska podjetja, ki imajo dva zaposlena? Komu ni jasno, da se bo delalo s posredovanimi delavci.«

V razpravi je izpostavila tudi žalostno dejstvo, da se pogosti kaže, da je v naši državi človek vreden manj, kot žival. »Delavci migranti so v medijsko izpostavljenih primerih dobivali po 150 EUR na roke, denarna socialna pomoč znaša 260 EUR, oskrba mladega mačka v zavetišču pa stane 220 EUR! Ta dejstva govorijo sama zase,« je še dodala.