Iva Dimic: Česar kmetom niso uničile ujme, bosta kot kaže ministra Židan in Mramor

DELI:
04.05.2016, NSi

IDimic_sejaDZ_mikroNa zahtevo poslanske skupine NSi sta parlamentarna odbora za kmetijstvo in finance obravnavala nov način izračuna katastrskega dohodka, ki bo kmetom ponekod zvišal dajatve za več kot 100 odstotkov.

Kot je dejala Iva Dimic, nov predlog izračuna katastrskega dohodka ne upošteva trenutnih razmer v kmetijstvu in gozdarstvu, ki so že zaradi naravnih katastrof alarmantne. »Česar kmetom niso uničile ujme, bosta kot kaže ministra Židan in Mramor,« je dejala poslanka NSi, ki je pristojni ministrstvu tudi pozvala, da predstavita primerjalne izračune katastrskega dohodka po stari in novi metodologiji, kjer se bo videlo, da je novi izračun za kmete bolj obremenjujoč. Sklep o tem, sta parlamentarna odbora z koalicijsko večino na žalost zavrnila.

»Poizkušali smo preveriti, kaj pomeni predlagana sprememba katastrskega dohodka. Ugotovili smo, da spremenjeni izračun vpliva kar na 12 zakonov! V ozadju teh dvanajstih zakonov smo tudi prešteli vsaj 22 prejemkov, ki so največkrat socialni transferji. Menimo, da je nedopustno, da bi v tem trenutku na takšen način drastično dodatno obremenili slovenske kmete. Kmetje poročajo tudi o več sto odstotnih povišanjih katastrskega dohodka po preračunih iz tega predloga novele«, je v obrazložitvi zahteve za sklic nujne seje še povedala Dimiceva.

Jožef Horvat: Vlada do kmetov nima pravega odnosa

Pojasnila je tudi, da nam je Avstrija v kmetijski politiki lahko za zgled, a kot je dejala, se vedno znova lahko sprašujemo, kako to, da je pri njih nek problem mogoče rešiti, v Sloveniji pa ne? »Imamo tako različen koncept kmetijstva? Predstavniki kmetov in kmetijskih organizacij so takrat glasno podprli naše predloge, koalicija pa jih žal, kot kaže, ni niti slišala,« je še pojasnila. Tudi Jožef Horvat je na seji predstavnike vlade vprašal, ali želijo z zadnjim predlogom resnično uničiti slovenske kmete, saj do njih kot kaže nimajo pravega odnosa.

Predstavniki številnih organizacij, ki zastopajo kmete in lastnike gozdov, pa so na seji odločno nasprotovali predlaganim spremembam ugotavljanja katastrskega dohodka. Poudarili so, da sprememba metodologije pomeni drastično zvišanje katastrskega dohodka predvsem za lastnike gozdov. Ugotavljajo, da bo do največjih sprememb prišlo pri hribovskih kmetijah, ki imajo večje površine gozda, v zadnjem letu pa so izgubile tudi do 50 odstotkov neposrednih plačil.

NSi je na seji dala na glasovanje naslednje sklepe, ki pa niso bili sprejeti, saj jo jim nasprotovali koalicijski poslanci:

  1. Odbor za finance in monetarno politiko ter Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta se seznanila s pripombami zainteresirane javnosti na predlog Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka.
  2. Odbor za finance in monetarno politiko ter Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ministrstvo za finance, da javno pojasni podlage za priznavanje stroškov tržnega prihodka za vse vrste kultur (kmetijska zemljišča, gozdove, vinograde,…) pri pripravi predloga novega Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka.
  3. Odbor za finance in monetarno politiko ter Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozivata Ministrstvo za finance, da javno predstavita primerjalne izračune KD po predlogu novega zakona in po sedaj veljavnem zakonu.
  4. Odbor za finance in monetarno politiko ter Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozivata Ministrstvo za finance ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, naj upoštevata vse pripombe stanovskih organizacij na predlog ZUKD-2 pri nadaljnji pripravi predloga zakona in popravljen predlog pred sprejemom na Vladi RS ponovno posredujeta v javno razpravo.