IN MEMORIAM: MILAN MATOS (1945 – 2020)

DELITE TA
PRISPEVEK
26.12.2020, NSi

Sporočamo žalostno vest, da nas je v 76. letu starosti zapustil naš dragi prijatelj Milan Matos, velik podpornik Nove Slovenije ter krščanske demokracije. Bil je pobudnik ustanovitve Gospodarskega kluba NSi in tudi njegov prvi predsednik, ki je dobro razumel, da stranka v težkih časih potrebuje dodatno podporo in visoko postavljene cilje. Ko so ga v intervjuju vprašali, zakaj se je pridružil NSi je dejal: »Tu sem videl prave vrednote in prave ljudi.«

Dolga leta se je boril z zahrbtnimi boleznimi, a bil kljub temu vedno nasmejan, pronicljivih misli in poln optimizma. Vsem nam, ki gradimo Novo Slovenijo, je bil vzor srčnosti, skromnosti, zanesljivosti, pripadnosti, taktnosti, modrosti, razgledanosti in zaupanja v božjo voljo. Za vse to mu bomo večno hvaležni.

Milan Matos je Gospodarskemu klubu NSi predsedoval od njegove ustanovitve leta 2011 do leta 2015, nato pa je bil do leta 2019 tudi podpredsednik. Predsednik nadzornega odbora je bil tri mandate (2014 -2020), član izvršilnega odbora stranke pa dva mandata (2010 – 2014). Leta 2011 je bil tudi kandidat NSi na državnozborskih volitvah. Za svoje požrtvovalno delo v stranki je leta 2014 prejel srebrni znak NSi.

Leta 1999 je bil odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije za zasluge pri razvoju slovenskega založništva, leta 2009 pa mu je Združenje Manager podelilo priznanje za življenjsko delo na področju managementa – kot uspešnemu direktorju Mladinske knjige Založba d. d., ki je pustil pečat tako v svoji panogi kot širše v družbi. Za svojo predanost knjigi je prejel tudi najvišjo strokovno nagrado – Schwentnerjevo nagrado ter priznanje Primus za odličnost v komuniciranju.

Poleg vodenja Mladinske knjige je bil aktiven tudi kot predsednik Združenja za direktni marketing, predsednik Združenja založnikov in knjigotržcev Slovenije ter predsednik Ustanove Gallus.

Leta 2019 je izdal knjigo z naslovom Hiša velikih zgodb, kjer je popisal štiri desetletja izzivov, strasti, predanosti, porazov in zmag na njegovi izjemni poslovni poti pri Mladinski knjigi.

Milan Matos je skupaj z ženo Silvo, ki ga je pri aktivnostih za stranko redno spremljala in podpirala, v Novi Slovenji pustil veliko in neizbrisljivo sled, ki nam bo še dolgo kazala pravo pot.

*******

Milan Matos se je rodil spomladi 1945, istega leta, kot je bila ustanovljena tudi Mladinska knjiga. Že v mladosti je rad prebiral knjige, tudi poezijo, nikoli pa si ni predstavljal, da bo skoraj 40 let z njimi tudi poklicno. Po končanem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani se je najprej zaposlil v zunajtrgovinskem oddelku podjetja Commerce Ljubljana. Kmalu pa je na priporočilo kolega Slavka Pregla leta 1971 odšel na razgovor k direktorici Mladinske knjige Zorki Peršič. Kljub svojemu prepričanju, da je treba zaposlitev menjati na pet do sedem let, je tam ostal do leta 2009.

Poklicno pot v Mladinski knjigi je Milan Matos začel kot vodja prvega slovenskega knjižnega kluba Svet knjige. Neusahljiva volja in energija pa sta ga nenehno gnali k novim izzivom. Napredoval je v vodjo prodajnega sektorja ter sredi osemdesetih let postal vodja proizvodno-tržnega področja.

Leta 1992, ko je podjetje preživljalo težke čase zaradi privatizacije in lastninjenja, je Milan Matos prevzel vodenje največje slovenske založbe. V žepni multinacionalki kot jo je sam poimenoval so razvili različne prodajne poti in produkte ter neobičajne metode na področju trženja. Med svoje največje poslovne dosežke pa Matos uvršča knjižni klub Svet knjige, ki je v 36 letih delovanja v slovenske domove prinesel več kot 21 milijonov knjig.

Ko je Milan Matos septembra 2009 zaključil svojo poklicno pot, je Skupino Mladinska knjiga sestavljalo 14 slovenskih in tujih podjetij, ki se ukvarjajo z založništvom, knjigotrštvom, papirništvom, logistiko in tiskarstvom. Izdali so več kot tisoč naslovov knjig, revij in drugih izdelkov v nakladi 8 milijonov izvodov. V času njegovega vodenja so se prihodki povečali za 4-krat, prav tako tudi število zaposlenih, ki je ob njegovem odhodu naraslo na 1600.

V času njegovega vodenja so izšle številne knjižne uspešnice; od Enciklopedije Slovenije do Slovenskega velikega Leksikona. Med številnimi prijetnimi sodelovanji s slovenskimi književniki pa so Milanu Matosu najbolj v spominu ostali Janez Menart, Tone Pavček, Ciril Zlobec, Drago Jančar, Bogdan Novak, Jelka Reichman, Marjanca Božič in Marlenka Stupica.

Po napornem delovniku pa se je znal tudi sprostiti. Največkrat ob svojih dragih prijateljicah knjigah, ki so ga čakale na nočni omarici, in s hojo v hribe. Ponosen na predanost ljudi, s katerimi je ponesel našo besedo in ilustracijo v daljni svet je zapustil Hišo dobrih zgodb z iskrečimi očmi in za konec dejal: »Verjamem v knjigo. Delo z njo ni in ni bilo lahko, toda knjiga je obogatila moje življenje in upam, da prek mojega dela še marsikatero drugo.«

Ženi Silvi, družini in svojcem izrekamo iskreno sožalje.
Naj počiva v miru.

 

  • Marca letos spomladi je v intervjuju za Krščanskega demokrata pojasnil svoj pogled na vlogo krščanske demokracije v družbi in temeljne vrednote, na katerih stoji socialno-tržno gospodarstvo. Intervju si lahko preberete TUKAJ.

 

  • Maja 2020 je dal intervju tudi reviji Reporter, kjer je spregovoril o svojem poklicnem in družinskem življenju ter podal svoje vtise o krizi, ki jo je v družbi povzročil koronavirus. Intervju si lahko preberete TUKAJ.

 

Vpišite se v žalno knjigo

 
 
 
 
Polja označena z * so obvezna.
161 vpisov.
Matej Tonin 02.01.2021 18:37:
Dragi Milan, ko nam je bilo najtežje, smo dobili tvojo spodbudno besedo. Ko se je zdelo brezizhodno, si našel luč na koncu temnega tunela. Mojstrsko si znal oceniti situacijo z vseh zornih kotov. Ob vsem balastu si znal videti bistvo. Z ženo Silvo sta nam bila vzor povezanosti in zakonskega življenja. Pogrešali bomo tvojo besedo, tvoje tople misli in optimizem. Ostani naš priprošnik pri Vsemogočnem. Tvoji prijatelji iz Nove Slovenije. Matej Tonin, predsednik NSi
Jožef Horvat 02.01.2021 18:40:
Milan je bil naš navdih pri našem poslanstvu in delu za skupno dobro. Verjamem, da bo od božiča naprej naš svetovalec iz nebes. Naj počiva v Božjem objemu. S Silvo in njeno družino iskreno sočustvujem.
Igor Suhorepec 02.01.2021 18:45:
Milan .pocivaj v miru
Teodor 02.01.2021 18:46:
Iskreno sožalje vsem svojcem.
Cantarutti Ljudmila 02.01.2021 18:51:
Sozalje drzini, bil je pokoncen, dober in preudaren..
Silvo Sok 02.01.2021 18:56:
Večna hvala Bogu, da nam je poslal Milana in blagoslovljeni vsi mi kateri smo imeli to čast, da smo delali z njim, se učili od njega in se pustili napajti iz njegove življenjske modrosti. Hvala ti za vse! Danes tvoja duša uživa v svetlobi večne ljubezni, kjer upam, da se vsi skupaj nekoč srečamo in skupaj slavimo Boga.
Anton Tomažič 02.01.2021 19:17:
Z Milanom smo lepo sodelovali že v obdobju slovenske pomladi. V spominu ga bom vedno imel kot velikega demokrata in zavednega Slovenca. Pogrešali ga bomo!
Barbara Omers 02.01.2021 19:24:
Iskreno sožalje.
Ljudmila in Roman Novak 02.01.2021 19:29:
Dragi Milan, hvala za tvojo podporo in vse modre misli, s katerimi si nas spodbujal v najtežjih časih. Z ženo Silvo sta nam vsem bila vzor zakoncev, ki podpirata drug drugega in najdeta tudi čas za skupnost, čeprav sta bila v veliko oporo tudi svoji veliki družini. Milan, naj ti Bog bogato povrne za tvojo dobroto. Veliko si pretrpel, pa kljub temu zaupal v božjo voljo in se veselil vsakega dneva. Spoštovani domači, draga Silva, sprejmite najino iskreno sožalje in hvaležnost, da ste Milana ves čas podpirali, ko smo ga mi tako zelo potrebovali. Hvala vam.
Žiga Turk 02.01.2021 20:02:
Pogrešal bom njegove iskrive in hkrati globoke misli, njegovo tehtno besedo, s katero je kot izkušen gospodarstvenik prispeval k programu NSi. Manjkala bo njegova vedrina in spodbudna beseda, ostaja pa med nami s svojim delom. Iskreno sožalje soprogi Silvi in svojcem.
Vida Čadonič Špelič 02.01.2021 20:07:
Dragi Milan odšel si na najlepši krščanski praznik, ki je simbol ljubezni, miru in novega upanja.Takšno je bilo tudi tvoje življenja:ena sama ljubezen. Hvala Bogu za dar tvoje modrosti in prijateljstva! Ko pride naš čas se srečamo v Njegovi milosti.To naj bo tolažba tudi tvojim najdražjim, ki te bodo neskončno pogrešali.
Alojz Derganc 02.01.2021 20:17:
Odhajamo drug za drugim. Štejejo dejanja storjena v življenju prenešena v večnost. Naj mu bo večna slava in miren pokoj. Sorodnikom in prijateljem globoko sožalje.
FRANC VRANETIČ 02.01.2021 21:01:
Iskreno sožalje vse njegovim, naj počiva v Božjem miru! V imenu OO NSi Brežice kakor tudi v svojem imenu.
Jan Bitenc 02.01.2021 21:24:
Milan je bil človek, ki je znal navduševati. Ali je bilo to z njegovim iskrivim umom ali z zgledom. V lepem spominu mi ostaja skupno lepljenje plakatov pred zadnjimi evropskimi volitvami. Milan, na nas si pustil številne sledi in upamo, da bomo tvoj iskrivi duh znali ohranjati. Iskreno sožalje vsem domačim!
Andrej Šauperl 02.01.2021 22:16:
Počivaj v miru, Milan. Iskreno sožalje ga. Silva in ostalo sorodstvo.
Natalija Luketič 02.01.2021 22:27:
Za vedno naš srčni GOVORNIK in Človek z veliko. Cenjeni sosošolec Socialne akademije 2009/2010, dragi Milan, počivaj v miru.
Mojca Stoschitzky 02.01.2021 22:39:
Spoštovani gospod Milan, ko sem vas pred devetimi leti spoznala, ste name naredili izjemen vtis. In ko smo se dvakrat letno srečevali na naših posvetih, ste bili naš glas razuma. Vedno preudaren, spoštljiv in neumoren iskalec pravice in resnice. Vedno na trdnih tleh in z velikim zaupanjem v vse dobro. Počivajte v miru. Ženi Silvi in vsem domačim globoko sožalje.
Rok Prešern 02.01.2021 22:41:
Hvala za vse spodbudne, optimisticne in v prihodnost usmerjene besede. Spominjal se bom marsikaterega najinega pogovora, ki mi je na moji poti vedno vlival nove energije. Pocivaj v zasluzenem miru.
Bernarda Korenit Štore 02.01.2021 22:43:
Bil je prijazen, korekten gospod, ljubitelj knjige in kulture za vse. Ob moji prošnji je donatiral za precejšen znesek knjig za Društvo Malih ljudi Slovenije iz asortimana Mladinske knjige. Ni želel, da je to kjerkoli omenjeno. Sožalje bližnjim.
Jože Horvat 02.01.2021 22:58:
V čast mi je bilo te spoznati, te spremljati ob tvojem delu na področju Ljubljane, tvojega Sostrega in povsod, kjer smo bili s teboj. Tvoje trezno razmišljanje, tvoja modrost, tvoje izkušnje, so me vedno nagovorili. Pogrešal te bom, vendar vem, da boš nas spremljal iz nebes, nas blagoslavljal in nam dajal poguma. Počivaj in uživaj v Božjem miru.
Nikolaj 03.01.2021 7:42:
Milan našel si mir pri Najvišjem, hvala ti za tvojo mirnost in preudarnost, ki si ju delil med prijatelji, sodelavci in znanci. Hvala ti in na svidenje pri Bogu!
Peter Kaloh 03.01.2021 10:16:
Gospod Matos, iskrena hvala za vse čudovite pogovore in debate. Počivajte v miru.
Robert Ilc 03.01.2021 11:49:
Dragi Milan, bila sva prijatelja od prvega dne tvojega vstopa v našo stranko. Občudoval sem tvojo poslovno in življensko pot. Tvoja drža, tvoje misli in besede so bile in nam ostajajo navdih za prihodnost. Zgled res pravega krščanskega demokrata. Tvoja potrpežljivost, ponižnost in vedno pozitiven odnos do ljudi ter sveta pa so zgled Človeka z veliko začetnico. Milan hvala za vse, kar si mi/nam dal, počivaj v miru!
Mojca Sojar 03.01.2021 12:33:
Draga Silva in Milan! Ljubezen nikoli ne mine. Tudi vajina ne bo, tudi naše prijateljstvo ne bo, samo spremenilo se je. Logos - beseda, o tem govori danasnja nedelja. Beseda je bila Milanova moč, beseda prežeta z modrostjo in izkušnjami. To bomo pogrešali mi vsi, ki smo se opirali na Milanovo, na vajino mnenje. Dragi Milan, tudi beseda ne mine, zato boš po njej ostal med nami. Veseli se v večnosti!
Marija 03.01.2021 15:23:
Malokrat smo se videli a ko smo se, smo te bili izkreno veseli. Bil si poln veselja, optimizma in humorja. Za nas si bil nesmrten in se zadnji spomin na nasega dragega ata. Izrekamo iskreno sožalje vsem tvojim dragim.
V. Glazar 03.01.2021 17:11:
Iskreno sozalje Milanovi druzini in tudi stranki Nsi saj smo izgubilil zvestega in odlicnega clana.
Matjaž Berčon 03.01.2021 17:25:
Počivaj v miru!
Tadeja Šuštar 03.01.2021 18:43:
Hvaležna sem za vse vaše spodbude in prijazne besede. Prosim Gospoda, naj vam nakloni večni pokoj.
Gašper L 03.01.2021 20:07:
Spoštovani gospod Milan, počivajte v miru. Iskreno sožalje vsem svojcem.
Mihael Novak 03.01.2021 20:18:
Spoštovani Milan, s svojo preudarnostjo, modrostjo, zvestobo in ljubeznijo do človeka in domovine ste bili vedno svetel vzor vsem, ki želimo s svojim delom graditi boljši in lepši svet. Hvala za vse in vaše telo naj v miru počiva v ljubljeni slovenski zemlji, saj verjamem, da je vaša duša že v objemu Njegove ljubezni. V hvaležnosti za dar njegovega plemenitega življenja izrekam iskreno sožalje ženi Silvi in vsem njegovim domačim.
Valentin Hajdinjak 03.01.2021 21:36:
Ostala je praznina. Brez Milanovih modrih nasvetov, spodbudnih besed in življenjskih izkušenj. Hvala za priložnost delati skupaj in hvala za priložnost učiti se. Spomin, hvaležnost in globoko spoštovanje bodo ostali za večno. Počivaj v miru. Svojcem izrekam globoko sožalje.
Janez Pogorelec 03.01.2021 21:44:
Milan je bil krasen človek. Rad sem ga imel. Kot mi vsi. Sožalje družini.
Pavel Reberc 03.01.2021 23:24:
Milan je razumel in živel načela krščanske demokracije, hkrati pa zavzeto delal, da je NSi postala stranka s sodobnim gospodarskim programom. Milan, s tvojim odhodom je nastala velika vrzel, a tvoja misel in optimizem, ki si ga ohranil do konca težke bolezni ostaja z nami. Dragi Milan hvala ti!
Irena Dolenc 04.01.2021 7:40:
Dragi Milan, najini prvi osebni stiki so iz časa sodelovanja v Nadzornem odboru N.Si. Sproščenost, družabnost, odprtost, razumnost in naprednost - pred menoj si uporabljal družbena omrežja - vse to je naredilo velik vtis name. Veselje do življenja, pogum in pokončna drža, izoblikovana stališča, to pa sem spoznavala postopoma. Hvalažna sem za pogovore s teboj, za to, da sem spoznala čudovit zakonski par. Ženi Silvi in svojcem izrekam iskreno sožalje.
Ljudmila Cibej Boltar 04.01.2021 9:26:
Naj počiva v miru!
Nadja Ušaj Pregeljc 04.01.2021 9:30:
Spoštovani Milan! Osebno sva se spoznala že v zadnjih letih Vaše težke bolezni. Občudovala sem Vašo voljo do življenja in vedno pravo besedo na pravem mestu. Vaša pokončna drža krščanskega demokrata naj nam ostane svetal zgled in v oporo pri delovanju v družbi in stranki. Ostaja nam iz Vaše knjige zapisana beseda: "Naloga vseh nas je, da vsak zase naredi sebe za osebo, vredno zaupanja." Počivajte v miru! Ženi Silvi in družini izrekam sožalje.
Nace Polajnar 04.01.2021 9:35:
Milan je bil človek, ki je verjel v moč sporazumevanja; zanj izhodišče za vsakršno delovanje ni bilo prepričanje, da ima samo on prav, ampak da mora storiti vse za sobivanje z enako in drugače mislečimi. Naj mu bo Bog plačnik!
Igor Klinar 04.01.2021 9:56:
Dragi Milan, bilo mi je v čast spoznati te. Bil si nam navdih, rad sem poslušal tvoje lucidne misli. Takšnega se te bom spominjal. Počivaj v miru.
Marjeta Bec 04.01.2021 11:38:
Dragi Milan, le kratek čas sva skupaj sedela na sejah stranke, pa imam še sedaj v spominu, kako močno si nas vse prekašal po svoji širini, svetovljanstvu, ponižnosti, treznem pogledu in jasni besedi. Ko smo razpravljali o kakšni temi, si ti mimogrede pobrskal po spletu in postregel s podatki. Že takrat se mi je zdelo, da si daleč pred časom. Neobremenjen, z velikim zaupanjem v sočloveka in v Boga. Velik zgled vsem nam, ki ostajamo. In verjamem, da tudi naš priprošnjik pri Nebeškem Očetu.
Nataša Hudelja, predsednica GK 04.01.2021 13:12:
Spoštovani in dragi Milan, hvala za vso podporo in spodbudo. Najino poznanstvo je bilo kratko vendar ostajate za vedno zapisani v mojem srcu kot moder in preudaren ter topel človek z velikim srcem in z veliko začetnico. Gospodarski klub je zaživel pod vašim vodstvom in vsi smo vam za to hvaležni. Počivajte v miru.
Alen Salihović 04.01.2021 13:34:
Dragi Milan, v čast mi je bilo sodelovati z vami! Iskreno sožalje dragi Silvi in vsem domačim. Milan, Vi si pa spočijte!
Nevenka Perisic 04.01.2021 20:56:
zEni Silvi in njenim otrokom izrekam sozalje.
Dominik 04.01.2021 22:44:
Milan hvala za vse darove, ki si jih velikodušno delil. Hvala. Počivaj v miru...
Ivi 05.01.2021 15:48:
Bog je videl, da je pot dolga, hrib prestrm, sapa pretežka, položil roke na Tvoje rame in Ti rekel Milan, pridi "domov". Naj počiva v Njegovem objemu! Ivica in Tone Arvaj
Simon Kolmanič 05.01.2021 23:34:
Počivajte v miru in naj vam bo lahka slovenska zemlja.
Mladen Horvat 05.01.2021 23:38:
Naj počiva v miru.
sestra Romana Kocjancic 05.01.2021 23:40:
Iskrene sozalje zelim Silvi, naj Vam moz sedaj se na poseben nacin ostane blizu, v tolazbi! Naj pociva v miru! Mislim v teh trenutkih na vse vas!
Silva Kuzman 05.01.2021 23:41:
Večkrat smo se srečali, ko sva se z mojim pokojnim možem Andrejem udeležila N.si prireditev, tudi na taboru ob Kolpi. Bil je zanimiv sogovornik. Zdaj sva obe Silvi ostali sami. Sožalje.
Regina Pinosa 05.01.2021 23:47:
Hvala za vsa dobra dela za našo ljubo domovino Slovenijo. Počivajte v Božjem miru!
Mira 06.01.2021 0:21:
Pocivajte v miru
Franci Klemenčič 06.01.2021 0:26:
G. Milan, naj Vam bo lahka slovenska zemlja, ki ste jo tako ljubil in spoštoval. Bog naj Vam da miren počitek, svojcem pa izrekam iskreno sožalje.
Franc Maučec 06.01.2021 0:40:
Počivajte v miru, mi se vas pa bomo spominjali v molitvi.
Oton Filipič 06.01.2021 1:16:
Iskreno sožalje vsem domačim in vsem, ki nam je bil g. Milan srčni prijatelj.
Franc Capuder 06.01.2021 6:06:
Spoštovani gospod Milan. Čast mi je bilo z vami sodelovati v NO NSi. Iz vas je vela vedrina in neskončno izkušenj iz vašega strokovnega, znali ste ločiti bistveno od nebistvenega. Počivajte v miru, domačim izrekam iskreno sožalje
Franc Capuder 06.01.2021 6:06:
Spoštovani gospod Milan. Čast mi je bilo z vami sodelovati v NO NSi. Iz vas je vela vedrina in neskončno izkušenj iz vašega strokovnega, znali ste ločiti bistveno od nebistvenega. Počivajte v miru, domačim izrekam iskreno sožalje.
RAJKO ŠRIMPF 06.01.2021 6:14:
Mirna in lahka mu naj bo domača gruda.
P. Peter 06.01.2021 6:22:
Počivaj v Bogu, plemenita duša.
Jožef Duh 06.01.2021 6:24:
Iskreno sožalje in počakajte v miru.
Milan Balažic 06.01.2021 6:27:
Iskreno sožalje. Pogrešal bom njegov modri razmislek. Naj mu bo lahka zemljica slovenska.
Albina Stresen 06.01.2021 6:41:
Naj počiva v miru! Iskreno sožalje svojcem🙏
Magdalena Jenko 06.01.2021 7:03:
Iskreno sožalje vsem domačim . Naj živi v srcih
Božo Rustja 06.01.2021 7:07:
Dragi Milan! Spominjam se srečanj in pogovorov. Bili so mi v veselje in so me bogatili. Sedaj je vse to prešlo v večnost, ki je stkana iz večnih srečanj. Tebi mir, dragi Milan, ženi Silvi in vsem sorodnikom pa občuteno sožalje.
Jože Strgar 06.01.2021 7:25:
Milan Matos je bil stvaren in trden delavec na polju demokracije in posebej v območju krščanske demokracije. Naj mu bo lahka slovenska zemlja
Miran Pirtovšek 06.01.2021 7:34:
Zapustil si sled, ostani v našem spominu...
Aleksander Igličar 06.01.2021 7:50:
Predraga Milan in Silva, Milan, s svojo neizmerno voljo do življenja, ki se je v zadnjih letih kazala v tvojem izjemnem soočenju s težko preizkušnjo bolezni, si nam vsem velik vzor in svetilnik. Prosiva Božje milosti, da se bomo tudi mi v naših preizkušnjah znašli podobno. Neizmerna hvala za naše prijateljstvo, v katerem smo se najbolj zbližali na našem romanju k Slovencem v Argentini in prijateljevanju s teto Tončko. Naša srečanja in pogovori so nas vedno zelo bogatili. Tudi na poslovni poti si mi bil s svojimi vrednotami, ki si jim zvesto sledil, velik vzornik. Hvala, da si to zapisal tudi v knjigi. Za vedno ostajaš z nami v mislih in molitvah. Ženi Silvi, otrokom in vnukom izražava sožalje in sočutje. Naj vaše solze žalosti čim prej posušijo občutki hvaležnosti, da ste z njim romali skozi življenje in da je z vami nesebično delil svojo Ljubezen. Prijatelja Sandi in Milena Igličar
Janez Remškar 06.01.2021 7:53:
Spoštovani gospod Milan Srečevati sva se začela v zadnjih 30. letih, po osamosvojitvi Slovenije. Seznanil naju je Andrej Šter, brat vaše soproge Silve! Srečevala sva se občasno , naključno in vsako srečanje me je obogatilo ob vašem razmišljanju, odprtosti do ljudi in radosti do življenja. Vedel sem tudi za vašo bolezen, ki ste jo sprejemali , se z njo borili in jo imeli kot kakšnega sopotnika, Nikogar s tem niste obremenjevali. Malo je takih ljudi. V čast mi je , da sem vas poznal, obogatili ste me! Za vami je praznina. Počivajte v miru. Izrekam sožalje vaši družini in sorodstvu!
Zdenko Jakop 06.01.2021 7:55:
Spoštovani gospod Milan,naj Vam bo Gospod dober plačnik. Čas hitro beži, tako se v zadnjih letih, žal, nisva uspela srečati. Počivajte v miru!
Marjan Žugman 06.01.2021 8:06:
Iskreno sožalje
P. Jože Lampret 06.01.2021 8:10:
Sillvi in vsej družini globoko čuteče sožalje in trajen spomin, na dragega nam Milana.
Janez Žakelj 06.01.2021 8:11:
Dragi Milan, občudoval sem tvojo jasno misel in optimizem, s katerim si spodbujal mlajše strankarske kolege. Hvala ti za dobrohotno podporo in jasno modrost, ki si nam jo bil vedno pripravljen ponuditi. Spoštovani ženi Silvi in domačim izrekam iskreno sožalje,
STANKO CANKAR 06.01.2021 8:13:
Naj ti bo lahka Slovenska zemlja.
Tone Česen 06.01.2021 8:26:
Hvaležen sem za vsa osebna srečanja in vašo neverjetno življenjsko moč in pogum ter vso naklonjenost Zavodu sv. Stanislava. Naj vam, dragi g. Milan, Gospod Bog nakloni večno življenje v svojem kraljestvu.
janko Prebil 06.01.2021 8:27:
Hvala za Vaš trud v pomembnem obdobju za Novo Slovenijo krščansko stranko.
Rožana Špeh 06.01.2021 8:30:
"Gospod mu daj večni mir in pokoj." Hvala za vse!
Damjan Koščak 06.01.2021 8:42:
Iskreno sožalje vsem domačim.
Ciril 06.01.2021 8:46:
Ciril Purkat
Tomaž 06.01.2021 8:49:
Iskreno sožalje!
Alojz Bogataj 06.01.2021 8:50:
Verjamem, da se že veselite onkraj pri Njem, kjer ni solz in bolečine. Domačim pa iskreno sožalje. Upam, da se slej ko prej ponovno srečamo tam zgoraj.
Borut Kraševec 06.01.2021 8:57:
Slovenija je izgubila velikega moža. Naj mu bo lahka domača slovenska zemlja, naj počiva v miru. Sožalje ženi in svojcem.
Matjaž Longar 06.01.2021 8:59:
Zgleden in preudaren v besedah in dejanjih. Spočijte se v Gospodu. Sožalje vsem domačim.
Jure Ladra 06.01.2021 9:02:
Izrekam iskreno sožalje.
irena polak 06.01.2021 9:07:
Iskreno sožalje vsem svojcem
Joži Kališnik 06.01.2021 9:17:
BOG MU DAJ VEČNI MIR IN POKOJ! BOM MOLILA ZA REŠITEV NJEGOVE DUŠE. MOJE SOŽALJE VSEM NJEGOVIM!
s. Magda Burger 06.01.2021 9:18:
Gospod Milan, ali kot ste ob najinem zadnjem pogovoru rekli: "Milan bo dovolj," hvala za vaš zgled ponosnega in pokončnega človeka, kristjana in Slovenca. Bog vam je gotovo že bogat plačnik in zastavite, prosim, besedo za nas, ki se še "borimo" na tej zemlji. Vas in vaše spremljamo s svojimi molitvami. sMagda
Zvonimira Špeh in Gvido 06.01.2021 9:27:
Iskreno sožalje ženi Silvi in otrokom.
Traven Albin 06.01.2021 9:33:
Hvala Vam za vse, spoštovani Milan Matos. Počivajte v miru!
Jure Repenšek 06.01.2021 9:40:
G. Milan je bil srčen mož, dejaven kristjan in je lahko zgled mnogim.
mag. dr. Koren Stefán 06.01.2021 9:42:
Molimo za njegovo dušo, naj počiva v miru! Naj mu bo lahka domača ljubljena Slovenska zemlja.
Ljubiša 06.01.2021 9:43:
Počivajte v miru, hvala za vaš trud . V zadnje slovo Milan.
Jolanda Polajnar 06.01.2021 10:10:
Dragi Milan, tvoja globoka zasidranost v božji ljubezni in zavezanost resnici je izžarevala v tvoji družini, tvoji poklicni poti in obsevala vse,ki nam je bilo dano, da smo delček svoje poti prehodili ob tebi. S Silvo sta nam bila navdih za globoko povezanost med zakoncema.
Doroteja Emeršič 06.01.2021 10:17:
Mir v Božjem naročju!
Ivan Rebernik 06.01.2021 11:08:
Kljub tvojemu odhodu ostaneš z nami in v naših srcih. Najiskrenejša HVALA za dragocen poklon tvoje navzočnosti med nami. Bog te živi !!! IvR
Alojz sok 06.01.2021 11:10:
Milan Matos je bil moder in preudaren član stranke. Njegove razprave na sejah IO so bile vedno zelo preudarne in pretehtane. Velika škoda je, da ga ni več med nami. Naj počiva v miru in prejme bogato plačilo pri Bogu.
janez jereb -kranj 06.01.2021 11:17:
Spoštovanja vreden moder mož - hvala za vse dobro opravljeno delo pri gradnji naše domovine!
Peter 06.01.2021 11:17:
Bil si med redkimi dobrimi direktorji Mladinske knige.
Primoz Jerina 06.01.2021 11:20:
iskreno sozalje
Silva Matos 06.01.2021 11:26:
Dragi moj Milan, močnejša od smrti je Ljubezen. Delil si jo v obilju in rastel z njo s hvaležnostjo, zavedanjem skrivnosti njene brezmejnosti. Z ljubeznijo Silva Matos
kotnik ivan 06.01.2021 11:46:
hvala za ves njegov prispevek v dobrobit Slovenije naj počiva v miru
Karel Rustja 06.01.2021 11:52:
Sočustvujem ob prezgodnji smrti in ga bom ohranil v trajnem spominu. Ženi Silvi in otrokom izrekam globoko sožalje!
Mirjana Petković 06.01.2021 11:59:
vsaka čast pogumnim, ki so se upali podpreti Slovenijo tudi v najtežjih časih. Hvala g. Milan Matos!
Rafko Zupan 06.01.2021 12:00:
Naj vam bo lahka Slovenska zemlja. Počivajte v miru. Rafko in Martina.
Bogomir Štefanič 06.01.2021 12:28:
Človek, ki je ob vsakem, četudi le bežnem srečanju, nagovarjal s spodbudnimi besedami ...
Ivanka kuralt 06.01.2021 12:34:
V zadovoljstvo mi je, da se vas lahko enkrat v živo poslušala! Sožalje vsem vašim
Marjeta Žebovec 06.01.2021 12:48:
Vsem njegovim izrekam iskreno sožalje in se zahvaljujem Bogu za dar njegovega življenja in za vse dobro, ki ga je storil.
Janez Koštric 06.01.2021 13:04:
Iskreno sožalje vsem njegovim,počivaj vmiru!
Milan Kšela, Brežice 06.01.2021 13:08:
Hvala mu za storjena velika dobra dela in naj počiva v miru.
s. Snežna Večko 06.01.2021 14:10:
Bili ste vzoren državljan in kristjan. Izprosite nam še mnogo takšnih.
france bešter 06.01.2021 14:52:
naj počiva v miru
Zdravko Luketič 06.01.2021 15:16:
"Vsi ljudje so prah, nekateri so zlati prah." (J.N. Shedd) Prav tak zlati prtah je bil Milan! Srečevala sva se na "Najini poti"! Smrt ne obstaja, je le prehod - vstajenje v Popolnost! Milost Blagoslova in dobrote naj te spremlja na prehodu v večnost! Ženi Silvi in družini izrekam sožalje.
Peter Osredkar 06.01.2021 15:21:
Moje sožalje !
Ivica Stolnik 06.01.2021 15:55:
Iskreno sožalje pokojnikovi družini. Iz življenjepisa pokojnega gospoda Milana razberem, da je bil Človek z veliko začetnico. Takšni ljudje bodo mogoče našo Slovenijo popeljali v srečnejše dni sožitja in razumevanja. To bodo lepši časi za naše vnuke.
Anton Naglič 06.01.2021 16:18:
Bog povrni mu, za vse kar je dobrega naredil za stranko, kot tudi za Slovenijo. Naj Ti bo lahka domača gruda. Iskreno sožalje vsem žalujočim.
Lidija Ropoša 06.01.2021 16:27:
Naj mu da BOG večni mir in pokoj, naj počiva v miru.
M. Vovk 06.01.2021 16:27:
Družini izrekam iskreno sožalje ! Prerano nas je zapustil Veliki Slovenec in Krščanski demokrat. Naj mu bo Bog dober plačnik, za vse dobro, kar je naredil za domovino Slovenijo in naš narod!
MINKA CIGOJ 06.01.2021 17:26:
Gospod naj vam da večni mir in pokoj.
ZDENKA ZABRESCAK 06.01.2021 17:27:
Bil ste velik clovek
Janja in Alojz Medvešček 06.01.2021 18:25:
Spoštovani ženi Silvi izrekava iskreno sožalje in zahvalo za zgled zakonskega življenja z boleznijo. Oba z možem sta pričevala o tem, da je zdravje res velika vrednota, toda še večja vrednota je razumevanje, spoštovanje - ljubezen.
Družina Korenčan 06.01.2021 19:28:
Draga Silva. Izrekamo ti iskreno sožalje. Naša družina se Milana spominja kot izredno delovnega človeka in borca. Kadar smo se nanj obrnili za nasvet, je rad svetoval, ob tem pa pustil popolno svobodo odločanja.
Maja Fajdiga Komar 06.01.2021 19:44:
Dragi g. Milan, hvala Bogu, da sem imela možnost spoznati tako izjemnega človeka. Hvala za vse pozornosti, vedrost in usmerjenost k drugemu kljub svojim težavam. Verjamem, da ste sedaj v najboljši družbi. Kot poje neka pesem, enostavno morajo biti nebesa, kamor grejo tako dobri ljudje.. Ženi Silvi in družini izrekava iskreno sožalje Maja in Sandi iz Bohinja.
Roman Oberč 06.01.2021 21:07:
Iskreno sočutje izrekam pokojnikovi družini. Prav tako pa tudi vodstvu in članstvu NSi
Marjan Primc 06.01.2021 21:11:
Dragi Milan spočij se na onem svetu, saj si tukaj stalno bedel nad usodo Slovenije. Počivaj v miru
Marija Blažič 06.01.2021 22:05:
Gospod naj mu bo pravičen sodnik, naj počiva v Božjem naročju.
Marija Blažič 06.01.2021 22:05:
Gospod naj mu bo pravičen sodnik, naj počiva v Božjem naročju.
Ivana Tekavec 07.01.2021 2:05:
Dragi Milan, počivajte v Božjem objemu. Ženi Silvi, družini in vsem domačim izrekam globoko sožalje.
Matjaž Trontelj 07.01.2021 7:06:
Dragi Milan, lepo je bilo potovati s teboj na poti krščanske demokracije in na sploh v življenju. Besede in dejanja so bila spodbuda za vse nas. Za še večjo motivacijo in za še večji čut pripadnosti vrednotam krščanske demokracije. Naši uspehi so tlakovani tudi s tvojimi žrtvovanji in dejanji. HVALA LEPA ZA VSE. Počivaj v miru. Iskreno sožalje domačim.
Roman 07.01.2021 8:56:
Zadravec
Mitja Medved 07.01.2021 9:12:
Počivaj v miru spoštovani g. Milan.
Franc Stari ha 07.01.2021 9:21:
Počivaj v miru.
Tatjana Zupan 07.01.2021 9:37:
Hvala za vse in srečno potovanje onkraj mavrice.
Jožef Cajnko 07.01.2021 10:15:
Čeprav vas nisem osebno poznal, pa sem vedno z zanimanjem spremljal vaše besede, izrečene na vsakem Kongresu NSi. Hvala vam za vse kar ste dobrega storili za stranko SKD ter naslednico NSi. Počivajte v miru in naj vam Bog povrne za vse.
Janez Svetek, Grosuplje 07.01.2021 10:32:
V čast mi je bilo, ko me je pred leti s terensko ekipo obiskal v moji obrtni delavnici Svetila Svetek, Janez Svetek s.p.
Br. Janez Kurbus, minorit 07.01.2021 10:45:
Smo molili in še bomo molili. Istočasno pa se Milanu priporočamo v molitev. On je že doma.
Danijel Bezek 07.01.2021 11:08:
Pokojnemu Božji objem, žalujočim sočutje in duhovno podporo.
Jerica Stopar 07.01.2021 11:24:
Naj počiva v miru in večna Luč naj mu sveti. Amen
Blaž Kuhar 07.01.2021 11:55:
Dragi Milan. Hvala za vse trenutke, ko sva bila skupaj in za vse vaše nasvete in napotke pri vodenju lokalne skupnosti in Mestnega odbora.
Mato Karačić 07.01.2021 12:57:
V času ko je bilo pogumno se izražati kot Krščanski orientirani politik in ko se je Krščanska demokracija pridružila Slovenski ljudski stranki praktično prevzemom je pogumno zastavil ugled in podprl je NSI in ni modroval ampak je modro ukrepal in modro svetoval.
Marjan Rupreht OO NSi Ravne na Kor 07.01.2021 16:28:
Počivajte v miru
Janez Dular 07.01.2021 17:03:
V gospodarstvu in politiki stvaren, v prijateljstvu idealen. Po tisočih knjig, ki jih je kot založnik poslal med nas, naj bo njegovo ime vpisano v Knjigo večnega življenja.
Milena in Tone Munda, DR.med. 07.01.2021 17:05:
Izrekava iskreno sožalje! Bodite dobro in zdravo! Maribor, 2021
Mirko VOVK BLED Ljublj.cesta 2 07.01.2021 20:41:
Sem eden od ustanoviteljen SKD Slovenskie demokratske stranke BLED sedanje NSI.Od vsega začetka sva se spoznala z dragim Milanom.Izrekam vsem žalujočim moje iskreno sožalje.! 13.Janarja bom dopolnil 90 let !!!Bled Ljubljanska c.2 je moj naslov,v samem centru Bleda
KACIJAN JOŽEF Selnica obMuri. 07.01.2021 21:11:
Gospod Vaju je poklical k večnemu miru Večna luč naj Vama vekomaj sveti Amen.
Tomaž Merše 08.01.2021 6:57:
Hvala za pričevanja in zgled zakoncem. Spočij se v Božjem miru, ki naj ob slovesu, ki je vedno težko, potolaži ženo in vse žalujoče.
Drago Flisar 08.01.2021 7:38:
Počivaj v miru božjem!
Peter 08.01.2021 8:20:
Počivajte v miru.
MARIJA STARIHA 08.01.2021 12:08:
Iskreno sožalje ženi Silvi in ostalim najdražjim. Gospodu Milanu pa mir in pokoj.
Ciril Zanjkovič 08.01.2021 13:24:
IIskreno sožalje ženi in domačim ,pokojnemu Milanu pa miren počitek .
Peregrin Stegnar 08.01.2021 13:31:
Milan, hvala za tvoj zgled poštenega gospodarstvenika, zakonskega moža, očeta in politika, naj nas še naprej hrabrijo tvoja dela. Počivaj v božjem miru!
Bogdana Pocivavsek 08.01.2021 13:53:
Ob vsakem srečanju sta z ženo Silvo naredila izjemen vtis. Ohranila ga bom v lepem spominu. Naj se spočije v Božjem objemu! Vsem njegovim izrekam iskreno sočutje! Bogdana
Bernard Memon 08.01.2021 16:12:
Dragi prijatelj! Pogrešali bomo tvoje razumske razlage, tvoj pogum in optimizem! Počivaj v miru.
p. Martin Gašparič 08.01.2021 16:44:
Za tiste, ki so v Bogu povezani, ni nobene ločitve. (Pij XII.) Milan, hvala za tvoj zgled življenja iz Resnice.
Mirko VOVK Bled Ljubljanska 2 08.01.2021 19:10:
Poćivaj v miru dragi prijatelj.Sorodnikom pa izražam globoko sožalje. Z Milanom sva se zelo dobro razumela.Bil je velik človek !!!
Janez Ovsec 08.01.2021 20:09:
Čudna so pota življenja. Prvič sva se srečala na izobraževanju za mamagmet davnega leta 1994 na Brdu pri Kranju. Niti slutil nisem, da se bova po dolgih letih ponovno srečala v krogu NSi. Vesel sem da sem te poznal in da sva izmenjala kakšno življensko izkušnjo. Za vedno se te bom spominjal , kot klenega zavednega Slovenca , ki mu je mar za svoj narod in njegovo blagostanje in razumevanje. Naj tvoje telo počiva v miru , tvoj duh pa je že prav gotovo pri Bogu v nebesih.
Terezija Žigon 08.01.2021 20:15:
Gospod naj vam da večni mir in pokoj. Večna luč naj vam sveti. Počivajte v miru ! Amen Sožalje družini.
Vlado Pori 09.01.2021 4:41:
Iskreno sožalje svojcem !
Franjo Tolič 11.01.2021 16:55:
Iskreno sožalje
Iva Dimic 11.01.2021 16:58:
Dragi Milan, hvala za za tvoje delo in predanost Novi Sloveniji. Hvaležna sem za prijateljstvo in duhovno podporo ob preizkušnji, ki je bila vzajemna. Pred očmi imam naše srečanje na Pokljuki, na strankinih dogodkih in spodbudna sporočila. Vem, da nas spremljaš iz Božjega naročja. Hvala ti! Draga Silva, spomin nanj mi bo ostal do konca mojih dni.
Franc Tušek 11.01.2021 19:49:
Počivajte v Božjem miru!
Marija Rogar 11.01.2021 23:32:
Dragi Milan, nikoli si nisem predstavljala govoriti v ednini, ker sta bila z gospo Silvo vedno eno.. V spominu so mi ostali pogovori s posvetov stranke, kjer smo vedno slišali tisto, kar je bilo potrebno slišati. Hvaležna sem za vsak trenutek, ki sem ga lahko preživela v družbi takega misleca in nikoli ne bom pozabila trenutkov in besed, ki so mi bile dane..
Janez Cigler Kralj 12.01.2021 9:24:
Dragi Milan, hvaležen sem za zgled vaše drže človeka, ki ni gradil na sebi, ampak je bil odprt, da je skozi njega tekla Božja Ljubezen. V zasebnem in poslovnem življenju. Nagovorili ste me tako, da zagotovo vem, da je pot življenja skozi spreminjanje srca. Počivajte v miru.
Verbic Gregor 13.01.2021 13:40:
Iskreno sožalje in počivajte v miru. iz Buenos Airesa Argentina
JANEZ LAMPRET 18.01.2021 12:31:
ISKRENO SOŽALJE! POKOJNEMU PA HVALA ZA VSE KAR JE NAREDIL V DOBRO SLOVENSKEMU NARODU1