IN MEMORIAM: Alois Mock (1934 – 2017)

DELI:
06.06.2017, NSi

Portret Aloisa Mocka, ÖVP, 1994

Pred nekaj dnevi se je poslovil velik človek in nekdanji avstrijski zunanji minister Alois Mock. Bil je vodja avstrijske ljudske stranke, znana pa je njegova velika vloga v procesu osamosvajanja Slovenije, za kar je prejel tudi častni znak svobode Republike Slovenije.

Njegovo življenje in zasluge

Mock se je rodil 10. junija 1934 v Spodnji Avstriji, po študiju prava na Dunaju je izobraževanje nadaljeval v Bologni in Bruslju, kjer je študiral mednarodno pravo.

V svoji politični karieri je opravljal vrsto funkcij. Med letoma 1961 in 1966 je tedanjemu kanclerju Josefu Klausu svetoval glede zadev, povezanih z Evropsko gospodarsko skupnostjo, EFTA in OECD. Leta 1966 je postal sekretar v Klausovem kabinetu, med letoma 1969 in 1970 je bil najmlajši minister za šolstvo v zgodovini Avstrije. Avstrijski minister za zunanje zadeve je bil med letoma 1987 in 1995, podkanclersko funkcijo je opravljal med letoma 1987 in 1989.

Igral je pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije, saj je bil skupaj z nemškim kolegom Hans-Dietrichom Genscherjem vztrajen zagovornik njene samostojnosti. Med drugim je pred leti poudaril, da bi morali Slovenijo in Hrvaško priznati že veliko prej.

Leta 1992 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge in prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi mednarodnih odnosov, ki prispevajo k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju Slovenije.

NSi se je Mocku poklonila s podpisom v žalno knjigo in žalnim pismom

Vodstvo NSi se je v torek podpisalo v žalno knjigo v spomin Aloisu Mocku. Poleg predsednice NSi Ljudmile Novak, so se v žalno knjigo vpisali tudi poslanci NSi Matej Tonin, Jožef Horvat in Jernej Vrtovec, ter glavni tajnik stranke Robert Ilc.

Predsednica NSi je že pred tem predsedniku stranke ÖVP Sebastianu Kurzu poslala sožalno pismo. »V imenu Nove Slovenije izrekam globoko sožalje avstrijski ljudski stranki in njegovi družini. Zelo smo žalostni, ker smo izgubili velikega prijatelja Slovenije ter zvestega Evropejca in krščanskega demokrata,« je zapisala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala, da je bil dr. Alois Mock izjemen človek, ki je imel velike zasluge, da je Slovenija lahko postala samostojna država.