Hrvaška Lojzetu Peterletu podelila priznanje za pomoč pri njenem osamosvajanju

DELI:
17.01.2017, NSi

Peterle_priznanje6Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je ob praznovanju 25-letnice mednarodnega priznanja Hrvaške, podelila zahvale tistim, ki so zaslužni za nastanek in mednarodno priznanje sodobne hrvaške države.

Ob domačih akterjih osamosvojitve, je hrvaška predsednica zahvale podelila tudi številnim tujim politikom, ki jih Hrvaška priznava kot zaslužne za svojo samostojnost. Med njimi je tudi predsednik slovenske osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, ki je priznanje prevzel na slovesnosti v Zagrebu. Peterle se je v zahvalnem govoru spomnil boja Hrvaške in Slovenije za samostojnost in izrazil veselje, da smo neodvisnost doživeli. »In če smo v dobrem duhu preživeli tako težke čase, bi morali tako prijateljsko preživeti tudi mirne čase,« je v nagovoru še izpostavil Peterle.

Peterle_priznanje Peterle_priznanje2 

Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva se je za vlogo pri osamosvajanju zahvalila tudi nekdanjemu nemškemu kanclerju Helmutu Kohlu, ki na slovesnosti sicer ni bil prisoten, posthumno pa so zahvalo prejeli nekdanji nemški podkancler Hans-Dietrich Genscher, papež Janez Pavel II., britanska premierka  Margaret Thatcher in nekdanji italijanski predsednik Francesco Cossiga.

Peterle_priznanje3 Peterle_priznanje4