Gospodarstveniki na okrogli mizi GK NSi: Ključna ovira za razvoj slovenskega gospodarstva so previsoki davki

DELI:
07.04.2016, NSi

GK_NSi_Gospodarstvo_okrogla_mizaGospodarsko okolje v Sloveniji še vedno ni naklonjeno podjetništvu in gospodarskim pobudam, strukturne reforme pa prav tako še čakajo na svojo uresničitev, so na okrogli mizi Gospodarskega kluba NSi izpostavili nekateri ugledni gospodarstveniki.

Gostje okrogle mize z naslovom Kako gospodarstvo občuti reforme so bili: direktor KLS Ljubno Bogomir Strašek, generalni direktor MIK Celje Franci Pliberšek, izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc, direktor družbe Interenergo Anton Papež in predsednik gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc.

Kot je uvodoma poudaril direktor KLS Ljubno Bogomir Strašek, se v Sloveniji premalo pogovarjamo o konkurenčnosti in produktivnosti, posledično pa vladajoča politika nima posluha za predloge gospodarstva, prav tako pa imamo neugodno davčno politiko, kjer je delo bistveno previsoko obdavčeno.

Po Straškovih besedah je potrebno neuspeh pri poslovanju v prvi vrsti vedno iskati v podjetju, in ne izven njega, kar velja tudi za Slovenijo. Kot je poudaril, so za gospodarsko rast v veliki meri zaslužni izvozniki, ki pa jim država z reformami ni kaj dosti pomagala. Po njegovem mnenju so ena ključnih ovir za razvoj slovenskega gospodarstva prav previsoki davki.

Temu mnenju se je pridružil tudi generalni direktor MIK Celje Franci Pliberšek. Predstavil je dobre prakse iz tujine in ob tem poudaril, da za izboljšanje gospodarskih razmer državi ni treba izumljati nekaj novega, ampak je dovolj zgledovanje po tujih uveljavljenih politikah. Tudi po Pliberškovem mnenju gre zasluge za gospodarsko rast v veliki meri pripisati izvoznikom.

Celotni pogovor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je med drugim opozorila, da je bila dolgotrajna gospodarska kriza tudi posledica neaktivne politike. Z zadolževanjem smo po njenem mnenju prikrivali potrebo po reformah, ki je še vedno zelo aktualna. “Ko izračunaš, kam gre trend, vidiš, da se račun ne more iziti in da moramo drugače nastaviti celoten sistem,” je poudarila Šmucova.

Da je bilo malo vladnih reform zares uspešnih, se je strinjal tudi direktor Interenerga Anton Papež. Tudi on je kot ključen problem izpostavil previsoke davke, zaradi katerih slovensko gospodarstvo ni konkurenčno, to pa onemogoča njegov razvoj. Opozoril je tudi, da spremembe v svetovnem gospodarstvu kličejo po prilagoditvah na vedno manjše potrebe po človeški delovni sili.

Predsednik gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc je kot oviro rasti gospodarstva med drugim izpostavil neučinkovito zasnovan javni sektor, ki se po njegovih besedah po produktivnosti nikakor ne more kosati z uspešno industrijo. Opozoril je, da več davkov poberejo države, ki imajo nadpovprečno dobre javne storitve, in pozval k učinkovitim reformam.

Udeleženci so komentirali tudi afero Panamski dokumenti. Strinjali so se, da ob bolj ugodni davčni politiki denar iz Slovenije ne bi odtekal v tujino. Po Straškovem mnenju je takšno početje ob takšnem okolju žal pričakovana poteza določenega dela podjetnikov.