Generalni sekretar OECD Mateju Toninu: Slovenija naj pogumno nadaljuje z reformami

DELI:
05.09.2017, NSi

Državni zbor je danes nagovoril generalni sekretar OECD Jose Ángel Gurría, Matej Tonin pa ga je ob tej priložnosti vprašal, kako komentira zastoj Slovenije pri reformah, ki so v drugih državah prinesle zelo dobre rezultate.

“Cilj krščanskih demokratov je, da se Slovenija uvrsti med 15 najuspešnejših držav na svetu,” je poudaril Matej Tonin in dodal, da se krščanski demokrati močno strinjamo z ocenami OECD, da so največji slovenski izzivi staranje družbe, nekonkurenčno poslovno okolje in visok javni dolg.

Vodja poslanske skupine NSi je generalnega sekretarja OECD povprašal, zakaj se po njegovem mnenju Slovenija in njej podobne države na omenjenih področjih ne lotevajo reform, ki prinašajo rezultate. K temu je dodal še vprašanje, ali OECD morda razmišlja tudi o tem, da bi slovensko javnost pomagala prepričati, da so zaradi prihajajočih problemov spremembe nujne.

Jose Gurría je v odgovoru izpostavil, da se številne države srečujejo z monopoli in silami, ki reformam povsod nasprotujejo, saj jim ustreza obstoječe stanje. Slovenijo je spodbudil, da naj bo pogumna in naj z reformami ne preneha.“Vaša odgovornost je, da s tem nadaljujete,” je še dodal.