DOGAJANJE NA 16. KONGRESU NSi: MATEJ TONIN PONOVNO IZVOLJEN ZA PREDSEDNIKA NSi

DELI:
15.10.2022, NSi

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami smo se v NSi zbrali na že 16. Kongresu stranke, ki je potekal pod sloganom Odločno naprej. Skoraj 400 delegatk in delegatov je v Rogatcu uveljavilo svojo volilno pravico in poleg podpore kandidatu za predsednika Republike Slovenije Janezu Ciglerju Kralju, ponovno izrazilo visoko podporo dosedanjemu predsedniku NSi Mateju Toninu izvoljeni pa so bili tudi novi člani organov stranke.

Vse navzoče je med drugim pozdravil tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, ki je predsedniku Toninu zaželel uspešen tretji mandat. Prednost NSi je po njegovem mnenju to, da imajo ekipo kompetentnih posameznikov, ki so sposobni dosegati odlične rezultate. »Ministri NSi so v prejšnji Janševi vladi izstopali po rezultatih, v opoziciji pa ima stranka konstruktivno vlogo, pri čemer ostaja zvesta svojemu programu,« je dejal Weber.

Kongres je nagovoril tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki je v nagovoru delegatom dejal, da nas prepiri ne zanimajo. »Verjamemo v sodelovanje, v Slovenijo, utemeljeno na vrednotah osamosvojitve, v ljudi, ki so nam dali nalogo, da sprejemamo dobre odločitve za njih. Naše vrednote združujejo najboljše lastnosti konservativnega, liberalnega in krščanskega,« je poudaril.

Kongres je praznik stranke, pa je v svojem pozdravnem nagovoru dejala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. Vse krize po njenem mnenju govorijo o tem, kako pomembno je, da smo člani EU. »Napad na Ukrajino je napad na EU, na demokracijo in ves svet,« je dejala in odločno podprla pomoč Ukrajini.

Odločno je izrazila tudi podporo kandidatu za mesto predsednika republike. »Janez Cigler Kralj je številka ena med moralnimi avtoritetami. Ne razumem tistih, ki pravijo, kako mora biti predsednik republike moralna avtoriteta, potem pa javno povedo, da bodo glasovali za nekega kandidata, ki je sto kilometrov daleč od moralne avtoritete, ki je nestrpen, ki se zateka k sovražnemu govoru,« je dodala Ljudmila Novak.

Osrednji nagovor kongresa sta imela predsednik stranke Matej Tonin in kandidat za predsednika Republike Slovenije Janez Cigler Kralj. (nujna govora si lahko preberete s klikom na novici)

Svoj pogled na aktualno politično dogajanje je predstavil tudi nekdanji evropski poslanec in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. »Mislim, da ima stranka zelo jasen demokrščanski profil. Ne ‘všečka’ na vse strani, z  delom v prejšnji vladi pa si je utrdila položaj v javnosti, saj je naša ministrska ekipa delala zelo dobro. Janez Cigler Kralj je zato po mojem mnenju najboljša izbira na prihajajočih predsedniških volitvah. Gre za človeka z zelo jasnimi pogledi, z zelo jasno vizijo Slovenije. Odločno je povedal, česa ne mara in za kaj se bo trudil. Pri njem je močno opazna socialna občutljivost, kar bomo vse bolj potrebovali,” je poudaril Peterle.

Kongres sta poleg omenjenih govorcev nagovorila tudi člana nekdanje ministrske ekipe: aktualni poslanec Jernej Vrtovec in nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Jernej Vrtovec je poudaril, da se Sloveniji z vlado, v kateri deluje radikalna levica, ne obeta nič dobrega. »Levica je napovedala boj proti najbolj produktivnemu delu slovenske družbe, torej proti srednjemu razredu. Desnica zato potrebuje prebujenje, v določenem delu celo katarzo. Nenehno smo v defenzivi, vseskozi poudarjamo, kako je levica prebrisana in kako nenehno zmaguje. Toda tudi mi smo sposobni,” je poudaril Vrtovec.


Mark Boris Andrijanič
pa se je zahvalil za priložnost, ki mu jo je NSi namenila, da je lahko začel z aktivnim prebojem na področju digitalizacije. Močno pa je podprl kandidata za predsednika republike Janeza Ciglerja Kralja za katerega pravi, da je srčen človek, ki se ne boji svojih vrednot in predstavlja zdravilo in normalnost za trenutno stanje v naši državi.

Kongresu so se med drugim predstavili tudi kandidati za županje in župane na listi NSi na prihajajočih lokalnih volitvah.

Ob koncu kongresa pa so bili razglašeni tudi na novo izvoljeni predstavniki širšega vodstva stranke. Rezultati so naslednji:

Predsednik NSi:

 1. Matej TONIN 96,2% (282 glasov)

Izvoljeni člani Izvršilnega odbora NSi:

 1. Jožef HORVAT 70,8% (242 glasov)
 2. Iva DIMIC 62,6% (214 glasov)
 3. Martin MIKOLIČ 58,5% (200 glasov)
 4. David KLOBASA 54,4% (186 glasov)
 5. Katja BERK BEVC 53,8% (184 glasov)
 6. Aleksander REBERŠEK 51,8% (177 glasov)

Izvoljeni člani Nadzornega odbora NSi:

 1. Silvo SOK 77,6% (266 glasov)
 2. Tadeja ŠUŠTAR ZALAR 68,5% (235 glasov)
 3. Maja ŠTURBEJ 50,1% (172 glasov)
 4. Matej CVIKL 48,7% (167 glasov)
 5. Nataša BREŽNIK 47,8 % (164 glasov)

Izvoljeni člani Razsodišča NSi:

 1. Marija ROGAR 70,8% (240 glasov)
 2. Zdravko LUKETIČ 67,0% (227 glasov)
 3. Ivanka UČAKAR 60,2% (204 glasov)
 4. Maša BRULC 56,0% (190 glasov)
 5. Franc AVBELJ 43,7% (148 glasov)

 

Celotno razpredelnico rezltatov volitev si lahko ogledate tukaj: rezultati-volitev-kongres2022 (2)

 

Matej Tonin se je v svojem zahvalnem govoru zahvalil vsem, ki srčno podpirajo krščansko demokracijo. »Imamo vse, kar je potrebno za velike zmage. Izdelano vsebino in sposobne ljudi. Nimamo se česa bati. Ključno je samo, da bomo k kritičnih trenutkih ostali enotni. Ko bo letelo po nas z leve in desne, je ključno da ostanemo povezani. Vsem lahko jasno povemo, da ne delamo za Goloba niti za Janšo, ampak za ljudi in za Slovenijo. Bolj kot bo padalo po nas, bolj bomo vedeli, da smo na pravi poti. Bog živi Krščansko demokracijo, Bog Živi Slovenijo je zaključil novi predsednik NSi Matej Tonin.