Delovni obisk Zgornje Savinjske doline pokazal na pomembnost lesne industrije in kmetijstva

DELI:
14.03.2016, NSi

Melu_NSIVodstvo NSi na čelu s predsednico Ljudmilo Novak je v sklopu rednih mesečnih delovnih obiskov tokrat obiskalo Zgornjo Savinjsko dolino. Krščanski demokrati smo se lahko iz prve roke prepričali o pomembnosti lesne industrije za slovensko gospodarstvo, hkrati pa so predvsem kmetje izpostavili obremenjenost z birokracijo, ki jo kmetijsko ministrstvom pod vodstvom Dejana Židana vsako leto le še povečuje.

Uvodni postanek je bil namenjen srečanju z županom občine Polzela Jožetom Kužnikom, ki delegaciji NSi razkazal zelo lepo obnovljeni grad Komenda, kjer deluje več zavodov in tudi knjižnica. Da Zgornja Savinska dolina živi z lesom in od lesa, smo se lahko iz prve roke prepričali v podjetju Biomasni center v Nazarja, kjer izdelujejo lesne pelete, sekance in predelujejo lesno maso v druge uporabne lesne asortimente. Leta 2011 so vzpostavili tudi prvo sodobno napravo za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesnih sekancev. V mizarstvu Melu iz Luč nam je Alojz Selišnik pokazal, da je inovativnost pomemben del trženja lesnih izdelkov ter da je mogoče s pravim pristopom z lesom ustvariti visoko dodano vrednost in izdelke prodati na višji cenovni ravni.

V podjetju Alplog- hiše iz Gornjega grada, kjer izdelujejo brunarice iz hlodov, pa smo spoznali, kako iz ideje in zaljubljenosti v les lahko zraste podjetje. Kako poteka izdelava lesene hiše iz celih hlodov nam je razložil Tadej Lever, ki sicer izhaja iz družine z dolgo tradicijo obdelave lesa. V Nazarjah so nas na kratkem obisku v samostanu lepo sprejele tudi sestre Klarise ter pater v Frančiškanskem samostanu.

Biomasni_center Alplog

Vodstvo Nove Slovenije se je na delovnem obisku želelo seznaniti predvsem z gospodarsko situacijo v tej regiji in največjimi problemi, s katerimi se ljudje srečujejo tako v vsakdanjem kot poklicnem življenju. Kako se, da v tem okolju prodreti in uspeti tudi na mednarodni ravni dokazuje podjetje KLS Ljubno, kjer proizvajajo zobate, masne in signalne obročke za vztrajnike motorjev ter še nekatere druge komponente za skoraj vse znane proizvajalce avtomobilov. Vodilni v podjetju so izpostavili zlasti nujnost po prilagajanju gospodarski situaciji in tehnološkemu napredku ter med pomembne vrednote in gradnike podjetja postavili etično obnašanje. Med osrednje težave, ki jih Zgornja Savinjska dolina ima in bi jih bilo dobro čim prej odpraviti pa so v podjetju KLS Ljubno izpostavili zlasti slabo prometno infrastrukturo in omejeno možnost rabe električne energije – predvsem za industrijo.

Del obiska je bil namenjen tudi srečanju z župani občin iz te regije, ki so v pogovoru izrazili, da so problem neurejeni vodotoki, saj država namenja premalo sredstev poplavni varnosti, namenska sredstva pa se porabljajo za druge stroške. Prav tako je bilo rečeno, da na državni ravni nimajo pravega sogovornika za težave, s katerimi se srečujejo in pogrešajo komunikacijo zlasti z ministrstvi.

Popoldanski del obiska je bil namenjen srečanju s kmetovalci te regije v Solčavi. V pogovoru, ki ga je vodila članica parlamentarnega odbora za kmetijstvo in podpredsednica Iva Dimic, so kmetje izpostavili zlasti tegobe, ki jim jih povzročata preštevilčna administracija in evidentiranje ter davčne blagajne. Le-te so – sočasno s spremembo pravilnika za registracijo dopolnilnih dejavnosti – kmete spravile v situacijo, ko so v dilemi, ali se – gledano z ekonomskega vidika – sploh še splača kmetovati. Kot je pojasnila Iva Dimic je zaradi vsega naštetega Nova Slovenija v parlament že vložila popravek zakona, s katerim predlagamo ukinitev davčnih blagajn za gasilska društva, kmete in male podjetnike, ki imajo manj kot 50.000 evrov prometa letno in bi se jih lahko obdavčilo pavšalno.

Zaključek delovnega obiska je vodstvo sklenilo v gostišču Prodnik v Ljubnem, kjer je v prijetnem vzdušju potekalo srečanje Blizu ljudem, kjer so se zbrali tako člani in simpatizerji stranke kot tudi ljudje, ki vedo, da je politično delovanje nujna osnova za izboljšavo slovenske gospodarske in družbene situacije.