Delegacija NSi na kongresu CDU utrdila zavezništvo med NSi in CDU

DELI:
08.12.2016, NSi

CDU KlocknerDelegacija NSi, ki so jo sestavljali podpredsednik NSi Jožef Horvat, glavni tajnik NSi Robert Ilc in mednarodni tajnik Valentin Hajdinjak, se je udeležila 29. kongresa CDU, ki je tokrat potekal v Essnu. Kongres CDU je ponovno izvolil Angelo Merkel za predsednico stranke, s čimer je ta uradno znova postala kandidatka za nemško kanclerko na volitvah jeseni prihodnje leto.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob začetku kongresa v svojem govoru zagotovila, da se situacija z begunci iz leta 2015 ne bo ponovila. Ob tem pa je pozvala tudi k prepovedi burk, kjer koli je to pravno možno. “Situacija, ki smo ji bili priča poleti 2015, se ne more in ne sme ponoviti,” je dejala Merklova. Takrat so množice migrantov v Nemčiji iskale zatočišče pred vojno, preganjanjem in revščino. “To je bil in je moj izrecen politični cilj,” je poudarila in dodala, da se je treba naraščajočemu populizmu v Evropi upreti.

“Politika mora imeti rešitve, politika ne sme biti populistična, ker populisti so tisti, ki ljudem lažejo. Veseli me, da se zaveznišvo med CDU in NSi krepi in utrjuje. Veseli me tudi, da je gospa Merklova napovedala močnejšo Evropo in Nemčijo, kar je za Slovenijo izjemno pomembno, saj je Nemčija naša največja politična in gospodarska partnerica,” je v izjavi ob robu kongresa CDU dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat, ki se je sicer skupaj z glavnim tajnikom NSi Robertom Ilcem srečal v Essnu s podpredsednico CDU Julijo Klöckner.