Delegacija NSi na kongresu CDU okrepila odnose z nemškimi krščanskimi demokrati

DELI:
16.12.2015, NSi

Delegacija NSi, ki so jo sestavljali vodja PS NSi mag. Matej Tonin, poslanec NSi Jernej Vrtovec in glavni tajnik NSi Robert Ilc, se je v začetku tedna udeležila kongresa CDU v nemškem Karlsruheju.

Delegacija NSi se je na kongresu CDU srečala s podpredsednico CDU Julijo Klöckner, vodjo poslanske skupine CDU Volkerjem Kauderjem, generalnim sekretarjem CDU dr. Petrom Tauberjem, notranjim ministrom Thomasom de Maizièreom, nekdanjim namestnikom finančnega ministra Steffenom Kampeterom in nemškim ministrom za zdravje Hermannom Gröhejem, kateremu je poslanec NSi Jernej Vrtovec predstavil izhodišča zdravstvene reforme.

Najbolj odmevna tema kongresa je bila zagotovo migrantska kriza. Nemška kanclerka Angela Merkel je na kongresu zatrdila, da je vlada odločena zmanjšati migrantski tok, a zgornje meje, koliko beguncev bo Nemčija še sprejela, ki jo zahteva del CDU, ne bo postavljala.

“Nemčija bo začela zmanjševati število migrantov. To bodo storilo tako, da bodo pomagali državam na zunanjih mejah in poskušali doseči dober dogovor s Turčijo. Nemška kanclerka je zelo jasno izpostavila, da bo Nemčija striktno vračala vse ekonomske migrante, zlasti z Balkana. Merklova pa ni kritizirala odločitve Slovenije, da na južni meji postavi ograji,” je v izjavi za javnost na kongresu CDU povedal vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

S tem si je Merklova zagotovila prepričljivo podporo v stranki. Večina več kot 1000 delegatov na letnem kongresu CDU je namreč podprla namere kanclerke po zmanjšanju števila prihodov migrantov in iskanju evropske rešitve krize. CDU se je torej poenotila, da je potrebno število migrantov, ki prihajajo v Evropo, zmanjšati. Obisk delegacije NSi je bil uspešen tudi z vidika krepitve odnosov med NSi in CDU.