Dejan Židan zaradi neodzivnosti omogoča lubadarjem uničevanje gozdov

DELI:
19.08.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Iva Dimic, poslanka, NSi, foto: Anze PetkovsekNa kmetijskem ministrstvu se je ta teden prvič sestala skupina za nadzor obvladovanja in zatiranja podlubnikov oziroma lubadarjev. Izjemne razmere zaradi namnožitve podlubnikov v slovenskih gozdovih zahtevajo skrbno spremljanje premikov in množitve teh živali, saj se pomikajo v vse višje lege ter se nevarno bližajo največjim gozdovom – Jelovici in Pokljuki.

V nadaljevanju objavljamo izjavo podpredsednice NSi in članice odbora za kmetijstvo Ive Dimic.

“V Novi Sloveniji – krščanski demokrati trdimo, da je kmetijski minister Dejan Židan soodgovoren za pretirano namnožitev podlubnikov predvsem zaradi neodzivnosti na opozorila in priporočila stroke ter opozicije. Nesprejemljivo je, da se ministrstvo tako pozno (šele ta teden) odziva z začetkom dela skupine za nadzor obvladovanja in zatiranja podlubnikov. Generalni direktor direktorata za gozdarstvo g. Jošt Jakša in minister Židan pa kljub medijskim napadom na zasebne lastnike gozdov k sodelovanju nista povabila Zveze lastnikov gozdov, ki je reprezentativna organizacija zasebnih lastnikov gozdov. Na tak način bomo težko uspešni v boju proti podlubnikom, kar je naš skupni interes.

Krščanski demokrati skupaj s stroko že dlje časa opozarjamo odgovorne, predvsem ministra Dejana Židana, na potrebo nujnih ukrepov zaradi namnožitve podlubnikov. Svoja opozorila smo še okrepili po hudi ujmi žleda, ki je razmere še zaostrila.

V Novi Sloveniji ocenjujemo, da minister Židan ni ustrezno prisluhnil našim predlogom, ki jih podpira tudi stroka, predvsem pa kmetje, lastniki gozdov. Pri tem imamo v mislih predvsem:

– Povišanje količine goriva, ki se porabi za pogon gozdarske mehanizacije na prizadetih površinah, za katerega država kot pomoč pri odpravi posledic žledoloma omogoča povrnitev trošarine.

– Da se pri izračunu katastrskega dohodka upošteva predlagano olajšavo od vključno leta 2015 naprej.

V Novi Sloveniji poleg naših preteklih predlogov ponovno pozivamo ministrstvo, da nemudoma prične z ukrepom sanitarne sečnje tudi na način varnostnega poseka, podobno kot pri požarih. Ne pristajamo na možnost omejitve lastninske pravice in poudarjamo, da se lahko že po obstoječem zakonu na stroške neodzivnega lastnika gozdov izvede sanitarna sečnja izvršbo izdane odločbe gozdarske inšpekcije. Minister Židan naj okrepi nadzor in poskrbi, da bo ta sistem deloval.”

Tonski posnetek izjave Ive Dimic lahko poslušate TUKAJ.