Da bi imeli pravično domovino, potrebujemo učinkovit pregon bančnega kriminala

DELI:
13.07.2017, NSi

»Bančni kriminal je zelo močno zaznamoval zadnja leta delovanja finančnega in fiskalnega sistema Republike Slovenije. Kazniva dejanja bančnega kriminala ter nepopolno soočenje z njihovimi posledicami v slovenski družbi pa sta ustvarili občutek neenakosti ter nezaupanja v državne mehanizme. Razumljiva je jeza številnih, ko vidijo, da imamo več milijardno bančno luknjo na eni strani, krivcev zanjo pa nikakor ne moremo poiskati na drugi strani,« je ob predstavitvi sprememb Zakona o sodstvu in tožilstvu s strani NSi, povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da je Slovenija država z najvišjim deležem slabih posojil v bruto domačem proizvodu med vsemi članicami Evropske unije. Ta so predstavljala kar 7,5 % bruto domačega proizvoda.

»Zagotovo pričakujejo to, da na področju iskanja storilcev kaznivih dejanj v bančništvu nekaj tudi naredimo. Zato moramo več pozornosti in truda usmeriti prav na vprašanja bančne kriminalitete. Pravična domovina. Po pravični domovini kličejo ljudje. Kličejo po tem, da preprečimo vzpostavitev države dvojnih meril,« je bil jasen Vrtovec.

Sodišča potrebujejo oddelke za bančno kriminaliteto

Trenutno veljavna slovenska zakonodaja, ki ureja sodno obravnavo zahtevnejših kaznivih dejanj, ne pozna posebne oblike specializiranosti področja preiskovanja in sojenja v zadevah bančnega kriminala. Izkušnje in soočenje z bančnim kriminalom pa kažejo na visoko mero neučinkovitosti našega pravosodnega sistema. Te se ne zaključijo s sodnim epilogom. Zato NSi predlaga svojo rešitev za uspešnejši lov na bančne kriminalce.

»Predlog novele zakona o sodiščih, ki ga predlaga NSi, predvideva uvedbo specializiranih oddelkov za bančno kriminaliteto pri okrožnih sodiščih. V te oddelke se razporedi sodnike, sodelavce in pomočnike, ki se za obravnavo bančne kriminalitete najbolj usposobljeni,« je poudaril poslanec NSi.

Najbolj izkušeni državni tožilci naj delajo na oddelku za bančni kriminal

»Krščanski demokrati ocenjujemo, da je tudi področje odkrivanja ter pregona kaznivih dejanj bančnega kriminala v pristojnosti specializiranega državnega tožilstva za našo družbo tako zelo pomembno, da je potrebno te procese podpreti in okrepiti. Prav zato predlagamo tudi spremembo Zakona o državnem tožilstvu,« je povedal Vrtovec in pokazal na primer iz tujine: »Na Islandiji so na tak način bili sposobni obsoditi kar 30 bankirjev in finančnikov. V Sloveniji sta bila do sedaj obsojena zgolj 2 in še ta dva bankirja nepravnomočno.«

Predlog zakona o državnem tožilstvu znotraj specializiranega državnega tožilstva ustanavlja tudi poseben Oddelek za pregon bančnega kriminala. Predlog določa, da v tem oddelku delujejo državni tožilci in strokovni sodelavci, ki so na tem področju najbolj izkušeni.

Siti smo obljub vlade, zato predstavljamo svoj predlog

»Tako z novelo Zakona o sodiščih želimo tudi z novelo Zakona o državnem tožilstvu doseči prav to, da bi se osebe, ki so za soočenje z bančnim kriminalom najbolj usposobljene, znotraj specializiranega državnega tožilstva lahko ukvarjale izključno s tem področjem kazenskega prava,« je poudaril Jernej Vrtovec in dodal: »V NSi ne moremo čakati obljub Vlade, da v Državni zbor pošlje svoj predlog okrepitev dela pravosodja na tem področju. Specializirani oddelki, ki jih predlagamo, predstavljajo hitro in učinkovito rešitev.«