Če se upokojenci ne bodo zavzeli za reforme, bodo pokojnine še naprej padale

DELI:
01.09.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Matej Tonin, poslanec, NSi, foto: Anze Petkovsek“Če želimo vrniti ljudem upanje, je treba vsem ljudem zagotoviti enake začetne možnosti, varnost v najširšem smislu in da bodo za vse veljala enaka pravila igre,” je v intervjuju za televizijo ETV dejal vodja PS NSi Matej Tonin. “Pri enakih začetnih možnostih govorim o tem, da imajo ljudje dobro izobrazbo, da javni sektor zagotavlja državljanom podporo in da imajo državljani varnost, ko zbolijo, izgubijo službo ali pa se upokojijo. In to varnost je država s svojimi sistemi dolžna zagotoviti,” je še dodal Tonin.

“Kdorkoli danes govori o pokojninski reformi, je nepriljubljen. Jezni so tisti, ki so tik pred upokojitvijo, ker se bojijo ponovnega povišanja upokojitvene starosti ali pa ponovnega znižanja pokojnin. A za naš pokojninski sistem je pomembno, koliko imamo vplačnikov v sistem in koliko upkojencev,” je opozoril vodja PS NSi in pojasnil: “Demografski kazalci niso najbolj spodbudni. V prihodnjih 10 letih se bo populacija starejših od 60. let povečala za 100 tisoč, kar bo hudo breme. Če želimo, da bodo ljudje imeli dostojne pokojnine, moramo pokojninski sistem reformirati.”

“In ker je število upokojencev vedno večje, število zaposlenih pa stagnira, to pomeni, da trenutno nimamo vzdržnega pokojninskega sistema. Obstoječi upokojenci bi se morali zavzemati za reformo, ker brez reforme, bodo pokojnine padale,” je še napovedal Matej Tonin.

“Odkar je Karl Erjavec, ki naj bi bil borec za upokojence, v vladah v zadnjih 10 letih, so pokojnine realno padle za 16,5 odstotka. Zakaj? Ker se preprečuje pokojninska reforma. Težava je tudi ta, da mladi v ta sistem ne verjamejo več. Zato se mladi zaposlijo prek s.p. in plačujejo minimalne prispevke. V knjigi Upanje za Slovenijo pišem o rešitvi, da bi vsi imeli enako pokojnino, denimo 600 evrov. Da ti država zagotoviti osnovno možnost za preživetje, medtem ko je od tu dalje vsak svoje sreče kovač. Tisti, ki bodo imeli višje prihodke, si bodo lahko privarčevali večjo pokojnino,” je še dejal vodja PS NSi Matej Tonin.

Celoten intervju za ETV, v katerem je vodja PS NSi govoril tudi o delovanju javnega sektorja, trgu dela, gospodarstvu in zdravstvu, si v celoti lahko pogledate TUKAJ.