Jožef Horvat o arbitraži: Slovenija bo dosledno spoštovala razsodbo in mednarodno pravo

DELI:
29.06.2017, NSi

»Odbor za zunanjo politiko se je danes v nekajurni razpravi seznanil z ustno razglasitvijo sodbe. Odbor poudarja, da bo Slovenija dosledno spoštovala mednarodno pravo in pravo EU ter tako razsodbo sodišča, kar pričakuje tudi od Hrvaške,« je danes v prvem odzivu na razsodbo arbitražnega sodišča pojasnil predsednik omenjenega parlamentarnega odbora Jožef Horvat.

Ob tem je pojasnil, je odbor za zunanjo politiko razpravo glede arbitražne razsodbe prekinil in jo bo nadaljeval, ko se bodo njegovi člani podrobno seznanili z razsodbo. Dodal je, da je iz ustne razglasitve sodbe po ocenah odbora moč sklepati, da je sodišče opravilo svojo nalogo v skladu z arbitražnim sporazumom. Kot predsednik odbora za zunanjo politiko je Hrvaško pozval k dialogu o implementaciji razsodbe. Ponovil pa je, da je osnova za ta dialog sodba arbitražnega sodišča.

Jožef Horvat je v zaključku izjave napovedal, da bo odbor za zunanjo politiko v nadaljevanju namenil posebno skrb implementaciji razsodbe. »Zlasti je pri tem treba skrb nameniti prebivalstvu v obmejnem pasu, ki jih sodba neposredno zadeva,« je še povedal Horvat.

Čeprav je bilo sprva napovedano, da bodo že danes izjave glede arbitraže dali tudi predstavniki poslanskih skupin, se to v skladu z naknadnim dogovorom ni zgodilo in jih lahko pričakujemo v prihodnjih dneh.