Arbitraža in teran: Ker imamo najslabšega zunanjega ministra v zgodovini, je Hrvaška diplomatsko močnejša

DELI:
20.07.2017, NSi

»Če bi Slovenija imela močne zaveznike v Evropski uniji, potem bi lahko marsikaj storila. A prepričan sem, da jih nima. Pod ministrom Karlom Erjavcem, za katerega sem prepričan, da je najslabši zunanji minister v zgodovini, praktično nimamo nobenih resnih zunanjepolitičnih zaveznikov. To se lepo vidi pri arbitraži,« je poudaril Matej Tonin v oddaji 24 ur zvečer. Glavne tematike so bile arbitraža, teran in odnosi med Slovenijo in Hrvaško.

EU ima zoper Hrvaško dve zelo učinkoviti orodji

»Do razsodbe arbitraže smo imeli s Hrvati podpisanih devet različnih sporazumov, niti en sporazum ni zares držal. Pri Hrvatih je pač tako, da je potrebno uporabljati tršo roko, ker noben dogovor ne drži in mi drugih možnosti nimamo,« je bil glede odnosov s Hrvaško jasen Matej Tonin, ki je pokazal tudi na rešitev: »Glede na to, da je pri arbitraži mednarodno pravo na naši strani in da je Evropska komisija tudi jasno postavljena za izvajanje te arbitraže, menim, da bi morala ta zoper Hrvaško uporabiti dve zelo učinkoviti orodij. Eno je evropski denar in drugo so glasovalne pravice v institucijah Evropske unije.«

Ta arbitraža mora biti zgled spoštovanja mednarodnega prava

Tonin je poudaril, da je preživetje Evropske unije na dolgi rok odvisno od tega, kako jasno se bo postavila za svoje vrednote. Spoštovanje mednarodnega prava pa je ena izmed temeljnih vrednot Evropske unije. »Če želi Evropska unija tudi dati neko pozitivno sporočilo na Balkanu pri urejanju meja, potem more biti zagotovo ta arbitraža zgled, kako se bodo problemi reševali tudi drugje. Če se namreč odnosi med dvema državama Evropske unije zaostrijo, kako se bodo šele med Srbijo in Hrvaško,« je izpostavil vodja poslanske skupine NSi.

Če tožba ne bo uspešna, naj ministra prevzameta odgovornost

»Ocenjujem, da primer terana kaže na to, da je v tem trenutku Hrvaška žal diplomatsko močnejša kot Slovenija. To je poraz gospoda Erjavca, ker si v vseh teh letih, odkar je zunanji minister, ni izoblikoval zaveznikov, ne znotraj Evropske komisije in ne znotraj Evropske unije,« je na odgovornost ministra Erjavca pokazal Tonin.

Jasen je bil tudi glede tega, kdo bo kriv za morebiten neuspeh tožbe proti Evropski komisiji v primeru terana. »Odgovornost bi morala prevzeti oba, tako minister Židan, kot minister Erjavec. Do zdaj je bilo v zvezi s teranom že toliko nekih obljub, kaj vse se bo zgodilo, kako se bodo vse stvari zaustavile in kako bo slovenski teran zaščiten. Mene zanimajo rezultati, ne špekuliranja,« je poudaril poslanec NSi.