Ankete: Možnosti Ljudmile Novak za drugi krog realne. Čas je, da jo desnica podpre

DELI:
13.09.2017, NSi

Anketa, ki jo je za spletni portal Domovina izvedla agencija Episcenter, kaže, da Ljudmili Novak podpora ljudi v zadnjem času vztrajno raste. Med tem, ko je pri predsednici NSi opaziti večmesečni rastoči trend podpore, pa je prav obratno pri Marjanu Šarcu, ki mu podpora pada. Kandidatka NSi za predsednico države je sicer na tretjem mestu, a anketa jasno kaže, da sta s Šarcem zelo blizu skupaj.

Anketa kaže, da bi največ, 46,7 % glasov, prejel Borut Pahor, sledita pa mu Marjan Šarec, ki bi prejel 18,5 % glasov in Ljudmila Novak z 11,6 % podore vprašanih.

Aktualni predsednik Republike Slovenije je v bitki za nov predsedniški mandat še vedno v prednosti. A kot kažejo odgovori 702 anketirancev raziskave Episcentra, je boj za njegovega tekmeca v zelo verjetnem 2. krogu bolj izenačen, kot to izhaja iz nekaterih drugih objavljenih javnomnenjskih raziskav. Če pri tem upoštevamo še potencialni maksimalni doseg kandidatov, bi Ljudmila Novak Šarca lahko že ta trenutek premagala, saj ima predsednica NSi visok maksimalni doseg med potencialnimi volivci.

Na četrtem mestu je s 3,8 % realnega dosega Romana Tomc, še slabše pa bi se odrezali Milan Jazbec, Angelca Likovič, Maja Makovec Brenčič in Suzana Lara Krause.

Ljudmila Novak je favoritka desnice

Kot v zaključku analize še ugotavljajo na Domovini ima t. i. politična desnica v Ljudmili Novak največjega favorita, ki se lahko v drugem krogu pomeri z Borutom Pahorjem. Kot kaže, pa je podpora Ljudmili Novak tudi edina možnost, da prvič v samostojni Sloveniji na mesto predsednika republike izvolimo osebo, ki so ji blizu vrednote slovenske pomladi oz. desnega političnega spektra.