ALI BO VLADA PRISLUHNILA OBČINAM IN DVIGNILA POVPREČNINE, DA SE BODO LAŽJE SOOČILE S POPOPLAVNO SANACIJO?

DELI:
18.09.2023, NSi

»Slovenijo so v začetku avgusta zajele silovite poplave z obilnim deževjem, ki so povzročile izjemno materialno škodo, uničeno infrastrukturo in porušene hiše, številni prebivalci so morali zapustiti svoje domove. Vlada se je na poplave odzvala z novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč,« je ob začetku rednega zasedanja državnega zbora uvodoma dejal poslanec Jernej Vrtovec v vprašanju predsedniku vlade dr. Robertu Golobu.

Vlada je pripravila interventno zakonodajo, ki prinaša ukrepe za pomoč prebivalcem, gospodarstvu in občinam ter sanacijske in preventivne ukrepe. »Vlada načrtuje še druge ukrepe za obnovo države, ki bodo razvojno naravnani. Poleg tega je bila ustanovljena tudi Delovna skupina za koordinacijo obnove po poplavah, pri oblikovanju ukrepov na področju obnove po naravnih nesrečah ter razvijanju odpornosti na nesreče vladi svetuje Svet za obnovo. Ali bo Vlada prizadetim v poplavam, ki so izgubili svoje domove, izplačala primerne denarne odškodnine, ali se bo odločila za gradnjo tipskih stanovanjskih  naselij?« je zanimalo poslanca Jerneja Vrtovca.

Postavljajo se tudi številna vprašanja glede upravljanja vodotokov, pomembno pa bo tudi, ali se bo vlada odločila za dvig povprečnine, da se bodo občine lažje soočale z odpravo posledic poplav.

Odgovor premierja na zastavljena vprašanja poslanca si lahko preberete TUKAJ.