Ali bo vlada predlagala davčno reformo, kot je obljubila v koalicijski pogodbi?

DELI:
19.11.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v poslanskem vprašanju predsednika vlade opozoril na koalicijski sporazum, v katerem so zapisali tudi pomenljivi izziv z naslovom Zagotovitev stabilnega, predvidljivega in mednarodno primerljivega davčnega okolja. »Naslov izziva gotovo veliko obeta. Kaj pa ukrepi? Napovedujete davek na nepremičnine, ki bo bolj obdavčil lastnike več in večjih nepremičnin. Predsednik vlade, ali lahko razumemo, da prva oziroma edina nepremičnina, na primer družinska hiša, ki je dom, ne bo obdavčena?« je vprašal Jožef Horvat.

Poudaril je tudi, da vlada napoveduje tudi vključitev osebnih dohodkov iz kapitala in rent v osnovo za odmero dohodnine. »Izračun pokaže, da bi po tem ukrepu na primer gospod Akrapovič, če se odloči, da si izplača 32 milijonov dividend, plačal več dohodnine, kot so jo v zadnjih dveh letih, 2016 in 2017, plačali vsi v državi, ki so si izplačali dividende. Zato me zanima, ali bo vlada pri pripravi zakonskih predlogov na področju davčnega sistema upoštevala navedene ukrepe iz koalicijskega sporazuma na podlagi tega sporazuma je namreč ta vlada bila sestavljena in je bila imenovana,« je še zanimalo poslanca NSi.

Zanimalo ga je še, kaj pomeni napoved celovitega prestrukturiranja davkov. »Ali bo vlada sploh predlagala davčno reformo in kakšne ukrepe načrtujete na tem področju? S tem svojim vprašanjem vam, gospod predsednik, pravzaprav dajem možnost, da koncept celovitega prestrukturiranja davkov predstavite domači in seveda tudi mednarodni javnosti,« je še dejal vodja poslanske skupine NSi.

Celotno poslansko vprašanje, dopolnitve in odgovore predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.