Matej Tonin ob vložitvi zahteve za oceno ustavnosti: Zakaj podjetniki ne morejo ob polni pokojnini še naprej delati?

DELI:
12.02.2016, NSi

Poslanska skupina NSi je s poslansko skupino SDS, nepovezanimi in manjšinskima poslancema vložila zahtevo za oceno ustavnosti 40., 108. in 116. člena Zakona o pokojninske in invalidskem zavarovanju Zpiz-2.

Temeljni razlogi za podajo zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti je neustrezna zakonodaja v 40., 108. in 116. člena ZPIZ-2, ki onemogoča samozaposlenim, da uživajo polno pokojnino (100%) in hkrati opravljajo dejavnost (dvojni status), kot je to praksa v evropskih državah. Oškodovani sta dve skupin podjetnikov:
Oškodovani sta dve skupini podjetnikov:

– prva skupina so podjetniki, ki imajo izpolnjene vse pogoje za predčasno ali starostno upokojitev, vendar zaradi neustrezne zakonodaje ne morejo uveljaviti dvojnega statusa na način, da bi imeli celotno pokojnino in ob tem hkrati še obdržati dejavnosti naprej (40. člen ZPIZ-2).

– druga skupina so podjetniki, ki so uveljavili dvojni status po določbah 18. člena ZPIZ-1 in imajo že priznano pravico do pokojnine s pravnomočno odločbo, pa želijo še naprej ohraniti celotno pokojnino in opravljati dejavnost (ti so uživalci pravice iz 4. odstavka 406. člena ZPIZ-2, ki imajo dolžnost uskladitve statusa do 31.1.2016). V to skupino lahko uvrstimo tudi tiste uživalce pokojnine, ki želijo na novo začeti opravljati dejavnost in obdržati celotno pokojnino.

“Ocenjujemo, da so slovenski državljani v neenakopravnem položaju. Neka skupina državljanov lahko prejema polno pokojnino in hkrati še naprej nemoteno opravlja svojo dejavnost, na drugi strani pa je skupina, ki mora ob polnem prejemanju pokojnine zapreti svojo dejavnost,” je na novinarski konferenci dejal vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

“Na eni strani so profesorji, ki se upokojijo, dobijo polno pokojnino in svoje delo še naprej ponujajo na trgu prek avtorskih pogodb, medtem ko podjetnik v primeru polne upokojitve ne more delati prek avtorskih pogodb,” je opozoril Tonin.

Osnovno vodilo po besedah Tonina je, da vsak državljan, ki izpolne starostne pogoje in ima primerno delovno dobo, lahko dobi polno pokojnino, od tu dalje pa lahko vsakdo dela, če seveda plačuje primerne prispevke in davke. “Na takšen način bi morala država vse skupaj spodbujati. Imamo pokojninski sistem, ki je zelo odvisen od razmerja zaposlenih in upokojencev. Na terenu me upokojenci sprašujejo, kje je moj denar, ki sem ga 40 let plačeval za pokojnino. Nimamo sistema, v katerem bi se denar za pokojnino nalagal in bi ga potem, ko bi šli v pokoj, vrnil, ampak gre ta isti denar za pokojnino še isti mesec upokojencem za izplačane pokojnine. V korist države je, da imamo čim več zaposlenih, torej tistih, ki plačujejo v sam pokojninski sistem. Številni si namreč zdaj izračunajo, da se ne splača več delati naprej in zaprejo svojo dejavnost,” je na novinarski konferenci poudaril Matej Tonin.

Celotno zahtevo za oceno ustavnosti si lahko preberete TUKAJ.