Vlada poslabšuje pavšalno obdavčitev podjetnikov

DELI:
23.06.2017, NSi

»Zdi se nam res nenavadno in nespametno, da skuša vlada enostavne in dobro sprejete rešitve zakomplicirati in zatreti. Zakaj bi spreminjali nekaj, kar dobro deluje,« je v današnji izjavi za javnost ob napovedani ostrejši obdavčitvi podjetnikov, dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Po predlogu ministrstva, ki ga je v včeraj na novinarski konferenci predstavila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in o katerem bodo prihodnji teden začeli z javno razpravo, bi namreč višino normiranih odhodkov znižali s sedanjih 80 odstotkov na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred.

»Ljudje so bili z pavšalno obdavčitvijo zelo zadovoljni, ker je bila stvar enostavna in predvidljiva in se je med ljudmi dobro prijela,« je na poudaril Tonin. Dodal je, da se NSi zdi pravično, če podjetnik plača davek v višini štirih odstotkov.  Podrobno sliko pa kaže statistika, saj se od konca decembra 2014 do letos  je število ljudi, ki so se odločili za vstop v sistem pavšalne obdavčitve, povečalo za več kot 10.000.

Tonin: Dela na črno bo še več kot prej

»Najbolj sporna je za NSi sprememba na področju dopolnilne dejavnosti oziroma t. i. popoldanskih samostojnih podjetnikov. Bojim se, da vlada s svojim predlogom ukinja popoldanske S. P.-je, saj se takšen način poslovanja ljudem ne bo več splačal,« je dodatno davčno breme in dodatno administracijo, ki ga v predlogu predvideva vlada, komentiral Tonin in dodal, da bo, v kolikor bo vladni predlog sprejet, dela na črno verjetno več in ne manj kot trdi vlada.

Kot je še pojasnil, se bo tistim z nižjimi prihodki precej bolj izplačala obdavčitev na podlagi dejanskega dohodka, kar pomeni dodatne stroške za računovodstvo in dodatna administrativna bremena. Tistim z višjimi prihodki pa se bo bolj izplačala ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo, kar po besedah vodje poslanske skupine NSi spet prinaša dodatno breme.

Glede želje vlade, da s spremembami prepreči zlorabo normiranega samostojnega podjetništva kot obvoda za redno delovno razmerje, pa je vodja poslanske skupine NSi dejal, da bi predlagane spremembe veljale le za tiste, ki zaslužijo več kot 50.000 evrov.

Spremembe zakona o dohodku pravnih oseb in zakona o dohodnini, ki danes omogočata veljavno pavšalno obdavčitev, je Državni zbor na pobudo NSi in SLS sprejel leta 2014.