Ljudmila Novak ob obisku Gorenjske: Opažamo, da se ljudje po vsej Sloveniji ukvarjajo s podobnimi problemi

DELI:
15.05.2017, NSi

Vodstvo NSi je bilo tokrat na delovnem obisku na Gorenjskem. Srečali smo se z različnimi podjetniki, gospodarstveniki, kmeti in župani. Spoznali smo probleme, ki so pravzaprav enaki problemom, s katerimi se ljudje srečujejo na drugih koncih države.

To nas še bolj utrjuje v prepričanju, da imamo v stranki pripravljene prave rešitve za najbolj pereče izzive v naše državi. Tudi na včerajšnjem obisku smo namreč dobili potrditev podjetnikov, da so naše rešitve za boljše poslovno okolje v Sloveniji edine prave. Slovensko gospodarstvo si namreč želi manj birokracije in zapletenih postopkov ter zmanjšanje obdavčitev.

Zaradi previsokih davkov ob inženirje

Obiskali smo izjemno uspešno podjetje Brinox v Sori in podjetje Hudelja d.o.o. v Preddvoru. V obeh podjetjih so izpostavili problem prepočasnih postopkov, ki ovirajo razvoj. »Vedno znova se srečujemo z istimi problemi. Zaradi OPN stojijo občinske investicije, še posebno na področju gospodarstva. Imamo preveč birokracije, postopki prepočasi tečejo. Podjetniki opozorjajo tudi na delovno-pravno zakonodajo, kjer bi bila potrebna večja fleksibilnost. Podjetja, ki veliko vlagajo v razvoj, pa ne morejo plačati svojih razvojnih inženirjev zaradi previsokih davkov,« je probleme gorenjskih podjetnikov izpostavila predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala: »Najhuje je to, da imamo v Sloveniji dobra podjetja, ki so uspešna in dobro skrbijo za svoje delavce, a naša državo zanje ne briga. Podjetniki in gospodarstveniki ne bi smeli biti tisti, ki jih je treba najbolj denarno ožeti, ampak tisti, ki jih država najbolj spodbuja.«

Pokojninska reforma je potrebna

V socialno varstvenem zavodu Taber si je delegacija ogledala primer dobre prakse v skrbi za upokojence. Bili smo tudi na kmetiji Kern, ki je primer dobre prakse in dokaz, da ne smeš obupati, ko se ti zgodi nesreča. V strogem mestnem jedru Kranja pa smo si ogledali tudi projekt trajnostne mobilnosti.

»Kranj bi si že zaradi svoje zgodovine zaslužil, da bi staro mestno jedro zopet zaživelo. To je ena izmed stvari, ki to mesto še čakajo. »Kranvaj« je za center Kranja zelo dobra pridobitev, saj bo dobrodošla za oživitev starega mestnega jedra in za zmanjšanje onesnaževanja okolja,« je o projektu trajnostne mobilnosti v strogem mestnem jedru Kranja povedala predsednica NSi.

Ob zaključku delovnega obiska smo se v Kokrici srečali tudi s svojimi člani in simpatizerji, ki so z veseljem sprejeli predlog nove pokojninske reforme za dostojne in vzdržne pokojnine. Številni so izrazili prepričanje, da so reforme in rešitve, ki jih je pripravila NSi tista prava pot, ki bi stanje v Sloveniji končno normalizirala in našo domovino postavila ob bok drugim razvitim srednjeevropskim državam.