ZVEZA SENIORJEV NSi: VLADA OB VEDNO HUJŠI DRAGINJI IGNORIRA TEŽAVE UPOKOJENCEV

DELI:
01.02.2023, NSi

V celoti objavljamo izjavo za javnost Zveze seniorjev NSi o vedno slabšem položaju slovenskih upokojencev.

Zveza seniorjev NSi podpira vse aktivnosti in iniciative, ki se zavzemajo za dostojanstvo upokojencev in vseh ostalih ranljivih skupin. Vlada v sedanjih kriznih časih, ko nas pesti energetska kriza in draginja osnovnih življenjskih dobrin, ne zagotavlja rasti pokojnin, ki bi zagotavljale vsem upokojenkam in upokojencem dostojno preživetje. Ob 12 odstotnem dvigu minimalne plače s 1. januarjem 2023  je nujen tudi 12 odstoten dvig pokojnin. Problem so tudi neenaki odmerni odstotki za določanje pokojnin, zaradi česar prihaja do velike nepravičnosti med upokojenci, ki so se ob izpolnjevanju polnih pogojev upokojili v različnih letih!

Od vlade pričakujemo, da bo zaščitila upokojence pred revščino, zato naj nemudoma ukrepa. Če tega ni zmožna, naj vodenje države odstopi tistim, ki bodo ubranili in zaščitili vse, ki so do pomoči upravičeni.

V Zvezi seniorjev NSi smo zaskrbljeni, saj se vlada pri rešitvah ozira v preteklost in zanemarja dejstvo, da pokojnine večini zaposlenih po štiridesetih letih delovne dobe ne zagotavljajo več dostojnega preživetja. Mnogi upokojenci, ki so danes na meji uboštva, uživajo pokojnine, ki so jim bile odmerjene v »zlatem« socializmu«, ko je veljala politika – »vsi enaki v revščini«, danes pa jih morajo vzdrževati otroci, če jih imajo.

Namesto nostalgije po rešitvah prejšnjega režima, za katerega vemo, kam je pripeljal, je potrebno ustvariti pogoje za dostojno materialno preživetje starejših, zlasti tistih na pragu revščine. Urediti je potrebno tudi dostopnost do zdravstvene oskrbe, do izobraževanja v tretjem življenjskem obdobju in sodelovanja starejših pri oblikovanju drugih skupnih odločitev naše družbe.