ZVEZA SENIORJEV NSi: ODLOG IZVAJANJA ZAKONA O DOLGOTRAJNI OSKRBI JE SOCIALNA KLOFUTA ZA STAREJŠE

DELI:
29.07.2022, NSi

Zveza seniorjev NSi je z izjavo za javnost opozorila na škodljive posledice odloga izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je z novelo zakona predlagal minister Luka Mesec s podporo leve koalicije, pa je dobil potrditev tudi v parlamentu. V nadaljevanju objavljamo celotno izjavo:

Odlog izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je z novelo zakona predlagal minister Luka Mesec in levi vladni trojček ter sprejel parlament, je socialna klofuta za najranljivejšo starejšo populacijo. Zagotovljena  varna in kvalitetna starost najranljivejših  starejših se tako odmika vsaj za eno leto.

Za zagotavljanje potrebne zdravstvene in negovalne oskrbe bo večina starejših tako še naprej materialno odvisna od svojih otrok ali svoje širše družine. Seveda, če bodo le-ti zmožni finančnih doplačil za pomoč in domačo ali domsko oskrbo, saj ima mnogo upokojencev, kljub polnim delovnim letom, prenizke pokojnine, da bi si to lahko zagotavljali iz lastnih sredstev.

Prav tako vlada in ministrstvo za delo pod vodstvom stranke Levica z odlogom izvajanja zakona ogrožata možnost črpanja dodatnih 60 milijonov evrov iz evropskih skladov, ki so vezani na izvajanje celovite reforme.

Slovenija se sooča s pomanjkanjem delovne sile, kar posledično ne zagotavlja ravnotežja socialnih sistemov, zlasti pokojninskega sistema. Priseljevanje z integracijo je zgolj kratkoročna rešitev. Zaradi odločitve za otroka oz. otroke družina ne sme biti socialno ogrožena. Urad za demografijo je (bil) izvrstno orodje, ki horizontalno povezuje vse politike (družinsko, socialno, stanovanjsko, politiko trga dela) za pripravo medresorsko usklajenih celovitih in ciljanih rešitev za podporo mladim, ki se ekonomsko osamosvajajo od staršev. Prenos proračunskih sredstev demografskega urada v integralni proračun in vertikalno podreditev urada ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa kaže na nerazumevanje nove vlade pomena medgeneracijske pravičnosti, solidarnosti in sodelovanja. To pomeni še eno izgubljeno leto, ko smo pred izjemnimi spremembami in izzivi na ekonomskem, zdravstvenem in okoljskem področju. Enostavno nimamo časa, da na rešitve čakamo še leto ali več!

Zveza seniorjev NSi obžaluje sprejemanje odločitev, ki tako kratkoročno kot na daljši časovni rok prinašajo negativne učinke za najranljivejšo starejšo populacijo in družine, posledično pa tudi za vse državljanke in državljane Slovenije! O odločitvah, ki prinašajo možnost negativnih posledic za vse prebivalce, bi se morala opraviti široka javna razprava.

Predsednik vlade je na srečanju s sindikati izjavil, da je vlada odprta za zakonske spremembe že sprejetih ali predlaganih zakonov. Pričakujemo, da se sprejete in predlagane zakonske novele in organizacijske odločitve spremenijo predvsem v kratkoročno in dolgoročno dobrobit vseh državljank in državljanov Slovenije.