ŽUPANI IN PODŽUPANI ZA KREPITEV LOKALNE SAMOUPRAVE IN UVEDBO POKRAJIN

DELI:
02.09.2021, NSi

V Samostanu Mekinje v Kamniku je potekalo srečanje županov in podžupanov SLS, SDS in NSi. Gost srečanja je bil predsednik Evropske ljudske stranke v Evropskem Odboru regij Olgierd Geblewicz. Osrednji gost pogovora s slovenske strani je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca.

Uvodne pozdrave sta podala župan Občine Kamnik in gostitelj dogodka Matej Slapar ter župan Občine Ravne na Koroškem in nadomestni član slovenske delegacije v Evropskem Odboru regij dr. Tomaž Rožen. Navzoče so pozdravili tudi predsednik kluba SLS in župan Občine Litija Franci Rokavec, predsednik Kluba SDS in župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič ter predsednik kluba NSi in župan Občine Žiri mag. Janez Žakelj.

Srečanje je v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije ponudilo odlično priložnost za zanimiv pogovor in izmenjavo pogledov z izkušenim lokalnim politikom o nekaterih temah pomembnih za prihodnost EU ter tudi vprašanj povezanih z nadaljnjim razvojem sistema slovenske lokalne samouprave. Gospod Geblewicz je še posebej poudaril ključno opredelitev EU o krepitvi regionalne in lokalne ravni, spodbujanja načela subsidiarnosti in njene finančne krepitve.

Gospod Kovšca je v svojem nagovoru predstavil vlogo državnega sveta za razvoj lokalne samouprave in regionalnega razvoja ter izpostavil iniciativo, ki jo kot strokovno skupino vodi državni svet v smeri regionalizacije Slovenije.

V razpravi so udeleženci pozdravili pozitivne spremembe na področju financiranja občin. Župani so poudarili pomembnost prioritetne vključitve trdih infrastrukturnih projektov v finančno perspektivo EU 2021-2027 in v program za okrevanje, saj je to osnova za nadaljnjo rast in kvalitetno življenje državljank in državljanov.

Na srečanju so vsi predstavniki klubov SLS, SDS in NSi podprli nadaljnjo prizadevanje državnega sveta o nadaljevanju zakonodajne iniciative za ustanovitev pokrajin. Zbrani župani so bili enotni v apelu namenjenem vsem parlamentarnim strankam, tako poziciji kot opoziciji, da ne glede na ideološke razlike stopijo skupaj in podprejo iniciativo državnega sveta.