ŽRTVE SPOLNEGA NASILJA MORAMO ZAŠČITITI!

DELI:
03.02.2021, NSi

Člani odbora za izobraževanje, so na nujni seji, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SMC,  v en glas obsodili spolno nadlegovanje v akademskem prostoru. Visokošolskim zavodom predlagajo, naj sprejmejo vse potrebne akte za preprečevanje in sankcioniranje tovrstnih ravnanj. Od ministrstva za pravosodje pa za zaščito žrtev pričakujejo pripravo sprememb kazenskega zakonika.

Predsednica odbora Iva Dimic je izrazila željo, da bi tudi današnja razprava komu dala pogum, da spregovori. Žrtve namreč niso zaščitene, saj visokošolski zavodi nimajo jasnih protokolov za takšne primere.

»Tako NSi kot tudi sama imam ničelno toleranco do vsakršnega nasilja, še posebej do spolnega nasilja. Današnja sejo bo pokazala, da se spolno nasilje dogaja v družinah, na službenem mestu, v vseh podsistemih družbe in tudi v akademskem prostoru. Tudi v akademskem prostoru je potrebno seveda pogledati, kaj in kako se je vse skupaj zgodilo, in na kakšen način so zaščitene žrtve, ki so ta delikt prijavile,« je med odborom za izobraževanje dejala poslanka Iva Dimic.

Dodala je, da je bilo na nujni seji že slišati, da je bilo pri tem storjenega premalo. »Žrtve na fakultetah niso zaščitene, ni nekih jasnih protokolov in mislim da je to tisto prvo, kar je potrebno spremeniti, žrtve pa zaščititi. Močno sočustvujem z vsemi žrtvami, ki so bile žrtve takega početja, saj takšno obsojanja vredno dejanje zagotovo pusti globoko posledice za celo življenje. Doživljajo strah in tesnobo ter tudi občutek krivde in mislim da je to nesprejemljivo.«

Poudarila je, da je Nova Slovenija že pred dobrim letom vložila v postopek spremembo kazenskega zakonika, da spolni delikti nikoli ne zastarajo. »To je bil prvi korak za naprej, da dokončno naredimo ničelno toleranco do tega pojava v družbi. Od današnje seje pričakujem, da bomo šli v to smer in zaščitili žrtve in preprečili nadaljnje zlorabe v vseh porah družbe. Vsi vabljeni na današnjo sejo so bili zelo korektni, podali so svoje videnje situacije, slišali smo pričevanja. Upam, da bomo lahko sejo že danes zaključili, drugače bomo razpravo zaključili v naslednjih dneh. Potrebno je namreč čimprej potegniti neke zaključke in seveda tudi zaščititi vse žrtve spolnih zlorab.«