Žiga Turk: Ko država ne opravi svojega posla, se odpira prostor za populiste

DELI:
17.05.2019, NSi

»Kandidiram, ker bi rad Slovenijo naredil bolj evropsko in Evropo predvsem bolj inovativno, varnejšo in takšno, ki se bo bolj zavedala svoje krščanske identitete,« je v soočenju za Planet TV povedal kandidat NSi Žiga Turk.

Na soočenju je podal stališča o migracijah, arbitraži in drugih aktualnih ter evropskih tematikah. Kandidatu NSi se zdi Izjemno tragično in slabo, da slovenska vlada ni sposobna ljudem zagotavljati varnosti, saj bodo ljudje take incidente izkoriščali na ulicah in trgih. »Menim, da bi predsednik vlade Šarec naredil pametno, če bi na mejo poslal vojsko, poklical notranjega ministra, skratka naredil nekaj simbolnih aktov, s katerimi bi ljudem povedal, da je vladi mar zanje. Ne pa, da se je poskušalo celotni problem zmanjševati. Če država ne opravi svojega posla, potem se upravičeno odpira prostor za populiste,« je prepričan Žiga Turk.

Ob tem je dodal, da je proti temu, da se problem migracij rešuje »na ulici«. »A če bi bil odziv slovenske vlade dovolj odločen, ne bi bilo nobenih zborovanj in tukaj ne bi imeli diskusije o tem,« je dejal kandidat NSi in dodal: »Nekoč je med delom evropske levice veljalo prepričanje, da Evropa potrebuje več migrantov, ne manj. Med tem so se nekaj naučili in spremenili svoje mnenje, kar me veseli.«

Pri vprašanju arbitraže je s prstom pokazal predvsem na vlogo slovenske levice, ki je odigrala glavno vlogo, da je do zgrešene arbitraže sploh prišlo. »Opažam, da poskuša tisti del političnega prostora, ki je to zadevo pripeljal tako daleč ali pa ki jo je zavozil z odločitvijo, da se gre na arbitražo in potem z nespretnostmi znotraj arbitražnega postopka, poskuša vso to krivdo odložit na Evropsko komisijo,« je opozoril Žiga Turk.

Ob vprašanju, če bi javnosti razkril podatke o dodatku, ki ga prejema evropski poslanec, je dejal, da na listi NSi s tem nobenih ni težav. »Kolega Lojze Peterle, je kot evropski poslanec javno razkril vse prejemke, tako da nimamo s tem nobenih težav,« je še povedal kandidat NSi.

Celotno soočenje si lahko ogledate TUKAJ.