Želim si odgovorne in v prihodnost usmerjene politike

DELI:
27.02.2018, NSi

V včerajšnji oddaji Studio City je nastopil predsednik NSi Matej Tonin in spregovoril o politiki usmerjeni v prihodnost. Razčlenil je vse tri največje probleme Slovenije in zanje ponudil rešitve ter še enkrat potrdil, da NSi ne bo figov list, ne levim in ne desnim.

Politika mora biti usmerjena v prihodnost

»Kofetkanje je bilo zelo zanimivo, pa tudi koristno. Skupnih točk je v slovenski politiki za kamerami več, kot pred kamerami. Ena izmed takih točk, s katero smo se absolutno vsi strinjali je ta, da je treba znižati obdavčitev plač,« je poudaril predsednik NSi in dodal:

»Politika, ki je odgovorna in usmerjena v prihodnost se mora med seboj pogovarjati in najti rešitve na probleme. Večina pa se ukvarja z otrobi in nepomembnimi stvarmi, pa z osebami in  nekim izključevanjem, ne lotevamo pa se temeljnih slovenskih problemov.«

O morebitnih povolilnih koalicijah je povedal, da ne želi pred nikomer zapirat vrat.  Še enkrat pa je poudaril, da stranka ne bo figov list nikomur. »V soboto smo imeli programsko konferenco, ker smo 10 programskih točk zelo jasno izdelali in jaz sem povedal, da Nova Slovenija pod mojim vodstvom ne bo figov list ne levim ne desnim, kar pomeni, da ne bomo privesek levim zaradi tega, da bi koalicijo ideološko nekako uravnotežili, niti ne desnim zaradi tega, da bi podpirali kakšne nenavadne rabote,« je pojasnil.

Obdačitev plač

Matej Tonin: "Potrebno zmanjšati obdavčitev plač, da bo lahko ljudem ostalo več v denarnici." 🇸🇮Več na: http://nsi.si/zelim-si-odgovorne-in-v-prihodnost-usmerjene-politike/

Objavil/a NSi dne Torek, 27. februar 2018

Imamo rešitve za tri največje izzive

Izpostavil je tri največje slovenske izzive: slabo demografsko sliko, okornim poslovnim okoljem in visokim javnim dolgom. »Država mora ustvariti okolje, kjer se bodo lahko mladi odločali za več otrok. Rodi se nam 20.000 otrok, za ohranitev sedanjega standarda pa bi potrebovali 30.000. Manjko 10.000 bo potrebno nadoknadit z neko pametno migracijo ali pa z več otroci,« je povedal Matej Tonin.

Ob tem je izpostavil primer držav, kot je Avstralija, ki pametno izkoriščajo migracije, tako da targetirajo migrante, ki so jim kulturno blizu in vabijo ljudi, poklice, ki jih potrebujejo.

Ustavil se je tudi pri problemu visokega javnega dolga, ki smo ga v času krize smo povišali iz 22% BDP-ja na 80%. V času največje gospodarske rasti pa ga znižali le iz 80% na 70%. »Če pride nova gospodarska kriza, nimamo več manevrskega prostora, zato bo v primeru nove krize situacija zelo ostra za Sloveniji. V času največje gospodarske rasti bi morali vložiti več napora, da ta javni dolg znižujemo, ker za obresti letno dajemo skorajda kot za celoten drugi tir,« je izpostavil Matej Tonin.

V normalni državi ne potrebujejo posebnih zakonov za investicije

Vso bedo slovenskega poslovnega okolja je opisal s primerom, da je bil za investicijo Magne potreben poseben zakon. »V normalni državi posebnih zakonov za investicijo ne potrebujejo. Mi moramo ustvariti okolje, v katerem bodo naši mladi izobraženi ostajali doma, ne pa bežali čez mejo. Sedanja vlada vabi investitorje, ki ustvarjajo delovna mesta za plačo med 700 in 900 evrov, a to ni ta prava prihodnost. Mi bi se mogli potruditi, da bi dobili v Slovenijo visoka tehnološka podjetja, kjer so plače 1500 evrov,« je prepričan predsednik NSi.

Poudaril je tudi, da je obdavčitev plač previsoka. Zato je potrebno zmanjšati obdavčitev plač, da bi ljudem več ostalo v žepu. »Tako bi ta višek plače zapravili v trgovini ali kakšne druge potrebščine in to bi praktično nazaj plačali državi preko DDV-ja,« je pojasnil Matej Tonin.

Komentiral je tudi aktualno dogajanje v slovenski vojski. Ministrica bi morala biti po njegovem mnenju zelo jasna v besedah in bi morala povedati, kdo je poskušal preko načelnika prevzeti vojsko. »A to je najbrž le preusmerjanje odgovornosti, ker nenazadnje je za takšno stanje vojske kriva prav ministrica, ker je obrambni proračun razpolovila,« je na to temo še povedal predsednik NSi.

Celoten intervju si lahko ogledate TUKAJ.