ZDUS naj poveže koalicijo in opozicijo, da resno spregovorimo o prihodnosti upokojencev

DELI:
04.12.2018, NSi

Vodstvi NSi in zveze društev upokojencev sta se danes pogovarjali o problematiki pokojninskega sistema. Zdus nam je predstavil svoje ukrepe, s katerimi želi v nekaj letih doseči zvišanje minimalne pokojnine. V NSi podpiramo predloge rešitev, ki so jih pripravili, saj verjamemo, da je treba izboljšati gmotni položaj upokojencev. Prepričani smo, da je Zdus tisti, ki naj poveže koalicijo in opozicijo, da končno spregovorimo o pokojninskih spremembah.

»Rešitve, ki jih predlaga Zveza društev upokojencev Slovenije, so premišljene, še zlasti pa postopne. To pomeni, da so uresničljive tudi z vidika proračuna,« je po sestanku dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Predsednik NSi je dodal tudi, da ga veseli dejstvo, da se je Zdus pod zdajšnjim vodstvom depolitiziral. »Torej Zdus ni več organizacija, ki bi sodelovala le z eno politično stranko, ampak se zavedajo svojega poslanstva, da morajo sodelovati z vsemi političnimi strankami,« je ocenil.

Predsedniku Zdus Janezu Sušniku je danes predlagal, da bi Zdus moral prevzeti vlogo povezovalca razprav, povezanih z reformo pokojninskega sistema. »Demografski trendi zahtevajo prilagoditev pokojninskega sistema, Zdus pa je najbolj poklican, saj je nekakšen ambasador, ki bi lahko vse politične odločevalce spodbujal k pogovorom in iskanju rešitev za skupno mizo,« je menil.

V zadnjem času se namreč po njegovih besedah kaže zelo očitna tekma političnih strank za teme, ki so povezane z upokojenci. »A zdi se, da vsa ta tekma političnih strank ne daje pravih rezultatov, da bi se to izražalo tudi pri pokojninah upokojencev,« je prepričan.

Pozval je k temu, da se tako opozicijske kot koalicijske stranke usedejo za isto mizo in spregovorijo o prihodnosti pokojninskega sistema.

»Po našem mnenju je nujno koalicijo in opozicijo zbrati na enem mestu, da bi bila to redna, neprekinjena diskusija o prihodnosti pokojninskega sistema, kjer bi vsi politični odločevalci vsaj enkrat na mesec sedeli skupaj za isto mizo in se pogovarjali o potencialnih spremembah sistema,« je prepričan Matej Tonin.

Zdus si po besedah predsednika Janeza Sušnika s predlogi rešitev, ki so jih javnosti in koaliciji že predstavili, prizadevajo, da bi minimalno pokojnino za 40 let pokojninske dobe brez dokupa v štirih ali petih letih zvišali na 630 evrov. Poleg omenjene rešitve se zavzemajo tudi za to, da se pokojnine v skladu s sistemskim zakonom usklajujejo redno, v skladu s koalicijsko pogodbo pa tudi izredno. Poleg tega naj se odstotek za odmero pokojnine za moške s 40 leti pokojninske dobe postopoma dvigne na 63,5 odstotka, medtem ko zdaj znaša 57,25 odstotka.