ZDRAVKO LUKETIČ OB OBLETNICI USTANOVITVE ZVEZE SENIORJEV NSi: PRIHODNOST POTREBUJE MODROST ZGODOVINSKE IZKUŠNJE

DELI:
20.08.2020, NSi

»Toda, če morate v svojih srcih deliti prostor in čas, naj vsaka doba zajame vse druge dobe, naj danes objame preteklost s spominom in bodočnost s hrepenenjem.« (Kahil Gibran)

20. avgusta praznuje obletnico ustanovitve Zveza seniorjev Nove Slovenije. Iniciativni odbor je vodil Jože Strgar, na ustanovni seji leta 2004 pa je bil za predsednika izvoljen Marijan Majcen.

Spominjanje je temelj pravičnosti, preteklost ni le stvar države ali oblasti ampak samozavedanje osebne dragocenosti, drugačnosti in spoštovanja do stvaritev prednikov. Iz nepopačene zgodovinske dediščine ustvarimo zavedanje o svoji žlahtnosti. Katarzično poslanstvo dediščine očiščuje in daje jasni pogled na lastno zavedanje. Preteklost je vrednota in dragoceno je, da imamo do nje žlahten odnos, brez pavšalnih etiket in predsodkov sedanjosti.

Zakaj je pomembno, da pomnimo lastno preteklost?

S poznavanjem lastne preteklosti, pomembnih dogodkov iz zgodovine zveze in stranke, sebi, sočlanom zveze in Novi Sloveniji, dajemo ponos, sodržavljanom širimo obzorja, Sloveniji vračamo demokratično identiteto in ji dajemo prostor na svetovnem zemljevidu demokratičnih držav.

Z »vračanjem« pomembnih dogodkov in članov v zgodovino zveze ter stranke postajamo samozavestnejši, začnemo verjeti v preteklost in prihodnost Slovenije. Verjamemo lahko tudi vase in v našo generacijo, da lahko tako presegamo okvirje provincialnosti, kot so jih presegali pomembni člani krščanske demokracije že v preteklosti.

Vključenost starejših je priložnost za Slovenijo

Starejše v tretjem in četrtem življenjskem obdobju je potrebno aktivno vključiti v družbo. Ustvariti je treba pogoje za dostojno materialno preživetje starejših, zlasti tistih na pragu revščine, dostopnost do zdravja, do ustvarjalnega dela, do izobraževanja in sodelovanja pri oblikovanju odločitev. Slovenija bo uspešna le, če bo uspešno vključila starejše v družbeni življenjski ritem. Staranje družbe ni finančno breme, ampak je civilizacijski dosežek in priložnost za razvoj, če bomo vse generacije povezali k sodelovanju.

Pomembno je doseči sožitje generacij z novimi oblikami medsebojne povezanosti, sodelovanja in sobivanja tako, da se utrdi položaj starejših. Ni dovolj, da imamo starejši zgolj svobodo. Imeti moramo tudi družbene možnosti za socialne stike, ustvarjanje, delo, pripadanje, dajanje in prejemanje. Starejši so tolmači kulture, pravi Gustav Jung, in le s starejšimi kultura preživi.

Ob obletnici ustanovitve čestitam vsem članicam in članom Zveze seniorjev NSi, ob 20. obletnici Nove Slovenije pa tudi vsem članicam ter članom naše stranke. Želim vam uspešno delovanje tudi v prihodnje.

Naj zaključim z besedami Alenke Rebula:

»Dvignemo se iz potopljenega sveta svoje preteklosti, prehodimo veliki gozd svoje zgodbe, se dotaknemo drugega,   odložimo podedovano trnje ter stopimo čez prag, na katerem smo se že predolgo obotavljali. Vabljeni na pot naše skupne usode, ki je nihče ne more prehoditi sam.«

Mag. Zdravko Luketič

Predsednik Zveze seniorjev NSi

Zdravko Luketič ob obletnici ustanovitve Zveze seniorjev NSi: Prihodnost potrebuje modrost zgodovinske izkušnje.Več…

Objavil/a NSi dne Četrtek, 20. avgust 2020