ZDRAVJE NAJ BO NA PRVEM MESTU – TUDI ZA SAMOSTOJNE PODJETNIKE IN KMETE

DELI:
21.01.2022, NSi

V državnem zboru sta danes odbor za zdravstvo in odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide potrdila predloga sprememb, ki prihajajo nasproti predvsem samozaposlenim, kmetom, obrtnikom in drugim delodajalcem. Po trenutni ureditvi prvih 30 dni nadomestila za bolezen bolnemu ali poškodovanemu zaposlenemu plačuje delodajalec iz svojih sredstev, šele za odsotnosti, ki trajajo 31 ali več dni, pa to prevzame Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Poslanka NSi Iva Dimic je pojasnila, kaj to pomeni v praksi: »Samostojni podjetniki pogosto skrajšajo bolniško odsotnost in začnejo z delom, ko še niso popolnoma ozdraveli, ali pa delajo kljub bolezni. Še posebej tisti, ki nimajo zaposlenih, da bi jih v času bolniške odsotnosti nadomestili.«

»Danes obravnavamo predlog, da se skrajša obdobje, v katerem se nadomestilo za bolezen izplačuje na stroške delodajalca, in sicer s sedanjih 30 na 20 delovnih dni za posamezno odsotnost. V Novi Sloveniji smo zelo podobno rešitev predlagali že leta 2018. Takrat smo predlagali, da bi se to obdobje skrajšalo na 15 delovnih dni, ampak žal naš predlog ni bil upoštevan in ga je sedanja KUL-opozicija zavrnila,« je povzel poslanec NSi Aleksander Reberšek.

»Zelo me čudi, da je takrat Stranka Alenke Bratušek dvomila v naš predlog zakona in tudi glasovala proti,« je nadaljeval poslanec Reberšek, saj je današnji predlog vložila ravno poslanska skupina SAB, ki je pred tremi leti zelo podobnim rešitvam nasprotovala.

Iva Dimic je izpostavila, da predlagana sprememba velja tudi za kmečke zavarovance in dodala: »Predlagane rešitve potrebujejo tako slovensko gospodarstvo, samozaposleni, obrtniki, pa tudi kmetje – kmečki zavarovanci.«

»V državnem zboru smo zato, da stopimo skupaj, kadar je treba in da gremo naproti samostojnim podjetnikom. Vem, kakšna je pot samostojnih podjetnikov. Tudi sam sem bil samostojni podjetnik in vse, kar naredimo dobrega zanje, naredimo dobrega za vse državljane. V Novi Sloveniji podpiramo vse dobre rešitve, ne glede na to, od kod te prihajajo,« je zaključil Aleksander Reberšek.