ZDAJ NI ČAS ZA LOČEVANJE, AMPAK ZA SODELOVANJE

DELI:
01.02.2021, NSi

»Decembra lansko leto me je predsednik vlade vprašal, če bi bil pripravljen prevzeti začasno ministrstvo za zdravje. Takrat sem mu dejal, da je v danih okoliščinah najbolje, če to stori sam. Tako smo se tudi dogovorili. Sem pa tudi dodal, da v kolikor bi se izkazala potreba, da pomagam, sem to pripravljen tudi storiti. Pravniki so pa ocenili, da takšna menjava ni možna, zato se to ne bo zgodilo,« je v oddaji Politično dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je, da Novo Slovenijo vedno zanima resor zdravja- Zato je predsedniku vlade predstavil tri ljudi, ki so pripravljeni prevzeti ministrstvo za zdravje. »Pred nami so številni izzivi, kako se spopadati z epidemijo in nenazadnje, kar je ključno, kako zagotoviti vsem državljanom javno in čim bolj široko dostopno javno zdravstvo,« je dejal predsednik NSi. Dodal je, da Republika Slovenija dela vse za to, da do cepiva pridemo čim prej, ker prav cepivo je tisto, ki nas lahko čim prej vrne v neko normalnost.

Komentiral je tudi svoj stavek namenjen predlagateljem interpelacije, da so kristjani del te družbe. »Za to izjavo trdno stojim. Je pa potrebno razumeti kontekst. Z razpisom, ki so ga vodili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ni nič narobe, ne v vsebinskem in ne v pravnem smislu. Edina napaka, ki jo del politike in del javnosti očita, je to, da je med 17-imi organizacijami dobila denar tudi en organizacija, ki morda razmišlja nekoliko drugače kot oni. Ker se je to organizacijo in te ljudi zmerjalo z mračnjaki in z nazadnjaki, sem jaz to doživel kot evidenten in jasen napad na kristjane. Zato sem zelo jasno povedal, da bodo morali tudi predlagatelji razumeti, da smo kristjani del te družbe, da smo središče te družbe, da so naše vrednote tiste osrednje vrednote, na katerih je zgrajena Slovenija in da bo to enostavno potrebno sprejeti. Zdaj namreč ni čas za ločevanje, ampak je čas za sodelovanje in strnitev vrst,« je poudaril Matej Tonin.

Svojega ministrskega kolega Janeza Ciglerja Kralja je ocenil za enega izmed najboljših ministrov te vlade. »Je zagotovo veliko presenečenje, dela pomembne korake naprej na stvareh, ki so 10 let stale. Zakaj nihče ni v desetih letih zgradil nobenega domova za starejše, ki bi danes omogočal boljše razmere za soočanje s covidom? Nenazadnje je ta interpelacija zelo nenavadna. Minister z njegovo ekipo je zelo učinkovito črpal evropska sredstva in zdaj se to prikazuje kot veliki prekršek,« je izpostavil.

Ob koncu oddaje je komentiral tudi zapiranje šol v nekaterih slovenskih regijah, zaradi višanja števila okužb. »Doma imam tri otroke, šoloobvezne, tako da absolutno se zavedam v kakšnih stiskah smo družine zaradi šole na daljavo. Tudi sam si želim, da se šole čim prej odprejo. A tukaj gre za vprašanje solidarnosti, oliko smo kot družba pripravljeni potrpeti za to, da lahko preživi čim več naših sodržavljanov, ki so precej bolj ranljivi kot sva morda midva,« je poudaril Tonin.