Matej Tonin: Zavrnimo ideje, ki vodijo v propad

DELI:
03.09.2018, NSi

Napovedi Levice, zlasti zahteve po višjih davkih in grožnje z nacionalizacijo, nas danes peljejo na pot, ki smo jo zavrnili na plebiscitu 1990. Slovenija je čudovit košček sveta. Tako majhna, pa tako izjemna. V Novi Sloveniji bomo zato v prihodnjih mesecih uporabili vse svoje znanje in energijo, da preprečimo nazadovanje Slovenije.

Večkrat sanjam o drugačni Sloveniji. O Sloveniji, v kateri se bomo veselili uspehov drug drugega. Sanjam o Sloveniji, kjer bomo državljani tako ponosni na svojo državo kot takrat, ko zmagujejo naši športniki. Marsikomu se zdi, da je Slovenija, o kateri sanjam, zgolj pobožna želja, ki ne bo nikoli uresničena. V resnici pa je za drugačno Slovenijo potrebno uveljavili zelo preprost družbeni dogovor, ki temelji na treh vrednotah: svobodi, varnosti in pravičnosti.

Država mora vsem državljanom zagotoviti enake izhodiščne možnosti, jim ponuditi okolje, v katerem se bodo počutili varne, ter zagotoviti, da za vse veljajo enaka pravila igre.

Okolje, ki temelji na svobodi, ustvarja ozračje, v katerem državljani lahko razvijajo svoje talente. Svoboda državljane spodbuja k inovacijam in ustvarjanju. To pa je gonilo razvoja vsake družbe. V svobodni družbi ni pomembno, kdo si, ampak kaj znaš.

Življenje je seveda nepredvidljivo, zato vsakdo za razvoj svojih talentov potrebuje tudi varnost in to v najširšem pomenu besede. Država mora vzpostaviti učinkovit zdravstveni in socialni sistem, ki bosta priskočila na pomoč državljanom, ko se ti zaradi objektivnih okoliščin (bolezen, neznanje, pomanjkanje ipd.) znajdejo v težavah.

Z represivnim aparatom je država dolžna zagotoviti tudi fizično varnost, brez katere normalno življenje tako ali tako ni mogoče. Vsi ti varnostni sistemi državljanom omogočajo, da lahko vedno začnejo znova. Omogočajo jim, da se potem, ko težave minejo, vrnejo na izhodiščno točko in ne ostanejo trajno zaznamovani.

K enakim začetnim možnostim in varnosti pa je potrebno dodati še spoštovanje pravil igre. Najpomembnejši povezovalni element vsake družbe je seveda pravičnost. Tako kot pri vsaki nogometni tekmi je tudi v državi spoštovanje vnaprej znanih pravil igre temelj pravičnosti. Predstavljajte si, da bi imeli na nogometni tekmi sodnika, ki bi za vsako ekipo uporabljal drugačna pravila igre. Nihče ne bi želel igrati tovrstnih tekem, ker bi bili končni rezultati vedno posledica sodniških odločitev, ne pa sposobnosti nogometašev. Enake vzporednice lahko potegnete tudi z državo. Če država ne uporablja enakih pravil igre za vse, potem ljudje bežijo iz države, v državi rasteta apatija in razočaranje, na koncu pa vse skupaj lahko preraste v nasilje in krvave prevrate.

Imamo dve možnosti. Lahko se skrušeno sesedemo in objokujemo, ker smo zašli, lahko pa začnemo iskati nove poti in nove rešitve. V Novi Sloveniji smo se odločili za drugo pot. Vsak izmed nas se mora vprašati, kaj lahko stori, da se ideje, ki vodijo v propad družbe, ne uresničijo.

Slovenci smo podjetni, dobro usposobljeni in predani. Zavedam se, da lahko Slovenijo reši zgolj okolje, v katerem se bodo dobro počutila mala in srednje velika podjetja. Krščanskodemokratska ekonomska politika ni takšna, da bi ukazovala, kaj naj ljudje počnejo v svojem življenju. Naša ekonomska politika stremi k temu, da ustvari pogoje, v katerih bo lahko vsak državljan realiziral svoje ambicije, cilje in želje.

Matej Tonin