Zaradi pokola domačih živali NSi zahteva izredni odstrel preveč namnoženih divjih zveri

DELI:
05.06.2019, NSi

Zadnji mesec in pol skoraj ne mine dan, da mediji v Sloveniji ne bi poročali o novem grozljivem pokolu domačih živali s strani divjih zveri, predvsem volkov, šakalov in medvedov. Zato je poslanska skupina NSi danes zahtevala sklic nujne seje dveh parlamentarnih odborov, kjer pričakujemo, da bodo predstavniki vlade in ministrstev odgovorili na odprta vprašanja in prestavili načrte za rešitev problema.

Dejstvo je, da se je zaradi pasivnosti ministrstva za okolje in odsotnosti naravnih sovražnikov populacija zveri prekomerno namnožila. Posledično vedno bolj pogosto napadajo domače živali in se tudi ne bojijo priti v vasi, kar je zanje sicer popolnoma nenaravno. Težave z zvermi se najpogosteje pojavljajo na Notranjskem koncu – v Loški dolini, na Ilirskobistriškem in na Blokah.

Nujen je izredni odstrel divjih zveri in priprava načrta za uravnoteženje njihove populacije

NSi med drugim predlaga, da se izvede izredni odstrel rjavega medveda in volka, predvsem osebkov, ki izvajajo pokole živine, saj obstaja velika verjetnost ponovitve teh dejanj. Prav tako pristojnima ministrstvoma predlagamo, da v roku enega meseca pripravita akcijski načrt za uravnoteženje staleža divjih zveri, še posebej na s pokoli živine prizadetih območjih ter ga nato nemudoma začneta izvajati. O njegovem izvajanju naj redno mesečno poročata obema odboroma.

Za dolgoročno upravljanje staleža divjih zvezi pa predlagamo tudi, da se pristojnosti za upravljanje divjadi prenese z ministrstva za okolje in prostor na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kmetje ostali brez posluha vlade in ministrstva

Kmetje imajo vsega dovolj, saj so naveličani nenehnega prijavljanja škod in nenehnega pregovarjanja s predstavniki države, glede višine odškodnin in prejemanja prenizkih zneskov, ki nikakor ne pokrijejo niti neposredne materialne škode zaradi pokolov, kaj šele vse druge škode: stres živali, izguba mlečnosti, prezgodnja telitev, psihične bolečine kmetov ter njihovih družinskih članov.

Najhuje je, da je vlada za probleme kmetov gluha in sploh ne odreagira. Ministrstvo za okolje in prostor ne ukrepa in samo pelje stvari v smer, ko bodo kmetje prisiljeni sami zaščititi svoje premoženje in nenazadnje tudi življenje. Slaba volja in razburjenje prinašata slabe odločitve, predvsem pa se ljudje medsebojno prenehajo poslušati.

Divje zveri zaščitene, kmetje pa …

Kar nekaj protestov kmetov, ki se borijo za svoj obstanek z državo na eni strani ter krvoločnimi zvermi na drugi strani, se je v zadnjem času že zgodilo in se bodo še dogajali, če pristojni ne bodo ukrepali. Kmetje zahtevajo, da ministrstvo za okolje skupaj z ministrstvom za kmetijstvo prekine to stanje in prične aktivno upravljati populacijo zveri ,ter izplačevati pravične odškodnine. Država je dolžna predvsem zaščititi svoje ljudi, kmetom pa je dolžna omogočiti, da mirno opravljajo svojo kmetijsko dejavnost. Danes je namreč videti, kot da si v Sloveniji želimo zveri, kmetov pa ne.

Kmetje niso proti ohranjanju zaščitenih divjih zveri, saj se zavedajo njihove vloge za ohranjanje ravnovesja v ekosistemu. Želijo pa si predvsem urgentnega zmanjšanja populacije zveri in njihovo kvalitetno in strokovno upravljanje ter pravičnih, hitrih in strokovnih pomoči (ter odškodnin) ob morebitnih pokolih.

Celotno obrazložitev sklica nujne seje si lahko preberete TUKAJ.