ZARADI NETRANSPARENTNEGA DELOVANJA UPRAVE ZA VARNO HRANO MORA ODSTOPITI VODSTVO UPRAVE

DELI:
19.09.2023, NSi

»Osnova naloga Uprave za varno hrano je varstvo potrošnikov in del tega je tudi obveščanje javnosti. Pred mnogimi leti je bila uprava ustanovljena z namenom, da bi potrošniki dobili celovito informacijo o verigi proizvodnje in prodaje hrane. Transparentnost mora biti bistvo delovanja uprave,« je bila uvodoma jasna podpredsednica in poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič v oddaji 24ur zvečer.

Po mnenju poslanke mora vodstvo uprave predvsem spoštovati zakonodajo, ki ureja delovanje uprave. »Zakon o inšpekcijskem nadzoru pravi, da morajo inšpektorji za hrano obveščati javnost o vseh odstopih od normalnosti. V primeru pošiljke sliv in breskev je bila odkrita prisotnost strupa. Ne razumem, zakaj so s to informacijo čakali tri mesece in o tem molčali. To je velika napaka, ki ni popravljiva,« je opozorila Čadonič Špeličeva.

Uprava za varno hrano ne opravlja svojega osnovnega poslanstva – varovanja zdravja ljudi

Nadzorni organ, ki je ustanovljen z namenom varstva potrošnikov, je dolžan oceniti, kolikšno je tveganje za zdravje ljudi. »Morali bi stremeti k temu, da se zagotovi varno hrano potrošniku. Del ocene tveganja so ukrepi za odpravo nepravilnosti in eden od teh je sprotno, hitro in pravilno obveščanje javnosti, torej potrošnikov,« je dejala poslanka.

Uprava za varno hrano zaradi vsega naštetega ne opravlja svojega dela tako, kot bi ga morala. »Za vse te napake bi moralo odgovornost prevzeti vodstvo uprave, se potrošnikom opravičiti in odstopiti,« je svoj nastop v oddaji zaključila dr. Vida Čadonič Špelič.