ZARADI NEODZIVNOSTI UPRAVE ZA VARNO HRANO, VETERINARSTVO IN VARSTVO RASTLIN NAS SKRBI ZA VARNOST HRANE

DELI:
14.09.2023, NSi

»Zaradi nadzora oziroma ne nadzora nad hrano v naši državi v NSi sklicujemo sejo parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Žal smo bili v preteklosti prevečkrat priča, da je uprava slabo opravila svoje delo, naredila premalo ali sploh ni naredila nadzora. Ko ga je naredila, pa je neučinkovito ukrepala ali sploh ni ukrepala,« dejala poslanka dr. Vida Čadonič Špelič.

Opozorila je na zadnji takšen primer. »V skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru je pristojen organ, ki dela nadzor, dolžan o svojih ugotovitvah tudi obveščati javnost. Potrošnik mora vedeti kaj se nahaja na trgu, za kaj je kakšno živilo nevarno in zakaj ga je potrebno zavreči. Še bolj pomembno pa je, kar se je zgodilo v zadnjem primeru sliv. Da, če je že živilo kupljeno, da ga ali vrnejo tja, kjer so ga kupili ali pa ga zavržejo. Torej ga ne zaužijejo in ne ogrožajo svojega zdravja,« je pojasnila in dodala:

»Velikokrat smo se že pogovarjali ravno o sadju in zelenjavi, ko uprava za varno hrano ni nadzirala trgovcev ob cestah, ki so nelojalna konkurenca slovenskemu kmetu. Ali jih je pa slabo nadzirala, Vsekakor pa v javnosti ni obsodila takšnega dejanja. Spomnila vas bom tudi na primer Marinblu-ja, kjer je bilo jasno, da ima uprava zakonsko podlago, da bi podjetje takoj zaprla. Pa ga ni. Spomnila vas bom tudi na trenutek, da smo iz sredstev javnega obveščanja izvedeli, da so bile letos že sedmega julija pri nas breskve, ki so vsebovalo, vsebovale pesticid, ki je zaradi svoje toksičnosti prepovedan od februarja leta 2000.«

Kdo potrošnikom zagotavlja varnost hrane?

Poslanka NSi se je posledično vprašala, kdo nam zagotavlja, da jemo varno hrano, če uprava, zavedajoč se, da je našla v živilu nevarno snov, o tem javnosti ne obvesti. »Torej, sprašujem se, ali je ta uprava sploh še potrebna, ali bi jo treba reorganizirati, morda umakniti z matičnega ministrstva? Tisto, kar sem pa prepričana, kaj bi bilo treba naredit, pa je, da bi upravo morala voditi kompetentna oseba s hrbtenico, ki ve, kaj je prav in se ne upogiba,« je še dejala Čadonič Špelič.