Zamrznitev članstva Fidesza je ustrezna rešitev, ki smo jo v NSi vseskozi zagovarjali

DELI:
21.03.2019, NSi

Največja evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka je včeraj v Bruslju po dolgi in razgibani razpravi ob strinjanju Fidesza zamrznila njegovo članstvo za nedoločen čas, in sicer do priprave poročila posebnega odbora, ki bo ocenil ravnanje stranke.

V NSi smo z razpletom zadovoljni, saj je prav takšno rešitev že v začetku marca predlagal predsednik NSi Matej Tonin.

Zamrznitev članstva pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov ter da ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje. V predlogu predsedstva, ki so ga člani politične skupščine EPP podprli s 190 glasovi za in le tremi proti, piše, da se “predsedstvo EPP in Fidesz strinjata o zamrznitvi članstva Fidesza do poročila ocenjevalnega odbora”. V tem odboru bodo bivši predsednik Evropskega sveta in belgijski premier Herman Van Rompuy, bivši avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in bivši predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

V NSi smo z razpletom zadovoljni, saj je predsednik NSi Matej Tonin že 5. marca predlagal takšno rešitev.

Razplet je v Bruslju komentiral tudi podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak. “Zamrznitev članstva Fidesza je ustrezna rešitev, ki smo jo v NSi vseskozi zagovarjali, namreč krščansko-demokratske vrednote in vladavina prava so tisto, kar EU drži skupaj, zato od tega ne odstopamo. Fidesz ima pa sedaj priložnost, da se ponovno vrne k tem vrednotam,” je povedal in dodal, da si v NSi želimo, da bi se to zgodilo čim prej.