ŽALOSTEN SEM, DA RAZPRAVLJAMO O UPRAVIČENOSTI POMOČI VELIKIM DRUŽINAM

DELI:
02.02.2022, NSi

»Energetski vavčer bodo upravičenci dobili na svoje transakcijske račune do 15. aprila. Zakon bo začel veljati takoj, ko bo sprejet v državnem zboru. bistveno pa je, da bodo najbolj obremenjene in najranljivejše skupine ljudi deležne tega vavčerja. Ugodnosti bodo na drugi strani deležni vsi prebivalci republike Slovenije, vsa gospodinjstva, zlasti z ukrepom, da se razbremenjuje plačevanje položnice iz naslova omrežnine, prispevka za obnovljive vire energije in tudi trošarine. To predstavlja kar 35 % na povprečni položnici za povprečno gospodinjstvo. To znese okrog 30 EUR za povprečno gospodinjstvo,« je v oddajah Odmevi in 24 ur Zvečer dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Med upravičenci za energetske vavčerje so upokojenci, prejemniki otroških dodatkov, invalidi, rejniki in velike družine. Ob tem je poudaril, da je pomembno, da se zavedamo, da so tudi velike družine obremenjene. »Velike družine so znatno obremenjene. Nekdo, ki ima 4 otroke, po vsej verjetnosti ogreva 4 spalnice in zato potrebuje večje stanovanje, večjo hišo. Žalosten sem, da se o upravičenosti pomoči za velike družine sploh pogovarjamo, predvsem ob takšni demografski sliki, kot je danes v republiki Sloveniji. Želim si, da bo tudi bodoča politika takšna, kot je politika Nove Slovenije, da se mora velikim družinam pomagati. Ne samo z enim vavčerjem, ampak z več vavčerji, kajti le na ta način bomo dali pravilne odgovore na slabo demografsko sliko. Demografija pa je eno ključnih vprašanj za prihodnost,« je bil jasen minister Vrtovec.

Poudaril je, da denarna sredstva ne bodo šla iz proračuna, ampak iz podnebnega sklada. Evropska komisija je namreč v svojem naboru orodij, kako naj države članice ravnajo v tej energetski krizi in kako naj pomagajo ljudem, posebej priporočila, da je lahko podnebni sklad, ki se polni z emisijskimi kuponi tisti, iz katerega se črpa pomoč za ljudi. »108 milijonov evrov za energetske vavčerje bo šlo izključno iz podnebnega sklada in ne iz proračuna. Torej država se za ta namen ne bo nič več zadolžila. Drugi ukrepi, nižje cene na položnicah, bodo iz naslova omrežnine. Tukaj bodo bili v primanjkljaju elektrodistributivna podjetja, ki imajo sicer velike dobičke. Če zmorejo državljanke in državljani, bodo tudi podjetja zmogla,« je dejal minister za infrastrukturo.