ZALEDNE DRŽAVE MORAMO DOBITI NA STRAN LUKE KOPER

DELI:
13.05.2021, NSi

»Današnja razprava o drugem tiru in tujih investitorjih je bila izjemno iracionalna in je dejansko pokazala tudi to, zakaj Slovenija v razvojnem smislu, precej na področju infrastrukture, strahovito zaostaja. Mi bi danes morali govoriti o Luki Koper, delniški družbi, ki je pretežno v državni lasti, in o tem, da drugi tir delamo pravzaprav za Luko Koper in zaledne države potrebujemo izključno zaradi nje, ne pa zaradi drugega tira. Mi želimo zaledne države, s katerimi Luka Koper dela 60 % svojega posla, vezati na sebe. Ta resnejša navezava držav v zaledju pa je gotovo v tem, da vstopijo v investicijo, v podjetje 2TDK,« je v oddaji Odmevi dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Poudaril je, da se enako favorizira vse zaledne države. »Moramo si naliti čistega vina in pogledati, kaj se dogaja v naši bližnji okolici. Hamburška luka je vstopila z izjemno močjo v tržaško pristanišče. Tam je Madžarska investirala približno 100 milijonov in bo gradila svoj pomol. V Reko prihaja eden najmočnejših logistov v Evropi oziroma na svetu in strokovnjaki pravijo, da se okrog Luke Koper zateguje ena zastrašujoča logistična zanka. Zato ji želimo pomagati Luki Koper,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi.

Pojasnil je, da so pogajalska izhodišča, ki jih je podprl odbor za zunanjo politiko, enaka za vse zaledne države. »To pobudo je odbor za zunanjo politiko sprejel že konec lanskega leta. Do danes se še nič ni zgodilo. Najbrž ni interesa s strani zalednih držav, zato jih minister Vrtovec hodi obiskovat, jih nagovarja, ker če mi ne bomo dobili zalednih držav na svojo stran ali pa bolje rečeno na stran Luke Koper, potem je ta drugi tir, ta investicija pravzaprav res neekonomična,« je bil jasen Jožef Horvat.

Žal mu je, da je na nek način razprava na izredni seji tudi signal, da koalicija Kul, dejansko izganja tuje investitorje. »To je splošen signal tujini in na nek način tudi zelo slab signal našim delavcem, ki delajo v podjetjih s tujim lastništvom ali pa celo konkretno v Avstriji,« je dodal.